Galinsoga escriu "Delenda est Catalonia" (destruir Catalunya): "Cataluña es un pueblo vencido y como tal hay que tratarlo"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Luis de Galindoga. Font: La Hemeroteca del buitre

FITXA 0475

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Luis de Galinsoga és "l'autor de «Delenda est Catalonia» (Catalunya ha de ser destruïda, anihilada'), llibre aparegut al bàndol franquista durant la guerra". El Periódico, en un article d'opinió apòcrif recull que «Cataluña es un pueblo vencido y como tal hay que tratarlo» és una de les frases més celebrades d'aquest assaig. Segons sembla, es tracta d'un article publicat a l'Heraldo de Aragón, on es poden trobar diverses afirmacions xenòfobes. No se n'ha pogut donar referència, atès que ara com ara no es pot trobar a les hemeroteques digitals.

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS Galinsoga havia manifestat la seva animadversió envers Catalunya reiterades vegades. Aconseguí arribar a la zona franquista i es féu càrrec de la direcció de l'ABC de Sevilla, romanent en el càrrec fins acabada la Guerra Civil Espanyola quan, el dia 1 de maig de 1939, fou nomenat director de La Vanguardia. En entrar les tropes franquistes a Barcelona i recuperar la família Godó el control del diari, el govern de Franco va posar dues condicions per permetre la publicació del diari: que passés a anomenar-se «La Vanguardia Española» i que acceptés que el govern nomenés el director. Ramón Serrano Súñer va nomenar Martínez de Galinsoga, el qual «procurà per sobre de tot castellanitzar la publicació, evitant el perill de semblar regionalista».[3]

Restà en el càrrec fins al 5 de febrer de 1960, que fou cessat pel govern del general Franco per posar fi a l'anomenat "afer Galinsoga", com es coneix la campanya contra el diari organitzada per la resistència catalanista arran del menyspreu públic proferit pel director, que culminava el de molts anys, amb la frase «Todos los catalanes son una mierda», després d'assistir a una missa a l'església de Sant Ildefons de Barcelona en què l'homilia s'havia impartit en català veure FITXA 0006 .

Tal com explica Lluís Foix al llibre 'Porta giratòria', de tant en tant, mentre va ser director de 'La Vanguardia', es posava a cridar enmig de la redacció: “¡Estoy en territorio conquistado!”. De fet, sota el seu comandament el diari va publicar portades clarament feixistes.

Datació

ANY 1939

MÉS No Informat

DATA EXACTA

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC PUBLICACIÓ

LOCALITAT

MUNICIPI SEVILLA

COMARCA N/A

PROVÍNCIA SEVILLA

COMUNITAT AUTÒNOMA ANDALUSIA

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA CATALANS, EN GENERAL

VÍCTIMA (JURÍDICA) N.I.

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA N.I.


Dades autor/s

AUTOR/S LUIS MARTÍNEZ DE GALINSOGA Y DE LA SERNA

QUALIFICACIÓ AUTOR/S DIRECTOR DE LA VANGUARDIA ESPAÑOLA, NOMENAT PER DESIGNACIÓ DEL CONSELL DE MINISTRES FRANQUISTA (1939-1960)

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ VANGUARDIA ESPAÑOLA, LA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Apologia de la violència contra els catalanistes

Apologia de l'ús de la força contra Catalunya

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA N.I. Afer Galinsoga

VIQUIPÈDIA N.I. Luis Martínez de Galinsoga y de la Serna

VIQUIPÈDIA N.I. Caso Galinsoga

SÀPIENS 20/06/2017 Les 10 frases més polèmiques sobre els catalans

OPINIÓ

PERIÓDICO.CAST, EL 19/01/2014 «Vamos a El Pardo, Andreu»

NACIÓ DIGITAL 25/07/2013 Catalans de merda