Director de ''La Vanguardia'' insulta els feligresos en una església: "todos los catalanes son una mierda"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Luis de Galinsoga. Font: La Hemeroteca del buitre

FITXA 0006

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ El 21 de juny de 1959, el llavors Director de la Vanguardia Española, Luis Galinsoga va assistir a una missa a l'església de Sant Ildefons de Barcelona. Durant el sermó predicat en català (la missa era en llatí) es va aixecar ostensiblement per dirigir-se a la sagristia. Davant d'un sacerdot que es trobava a la sagristia va protestar que el sermó es fes en català. El sacerdot li va explicar que els diumenges es feien sis misses en castellà i dues en català, tot i que la majoria de feligresos són de parla catalana. Galinsoga va respondre pues diga al señor cura que él y todos sus feligreses son una mierda, i li va allargar una targeta de visita. Sortint de l'església va deixar anar «todos los catalanes son una mierda».

L'endemà, el rector de Sant Ildefons, Narcís Saguer, va escriure a Galinsoga tornant-li la targeta i advertint-lo que probablement algú l'havia suplantat atacant la seva honorabilitat amb unes formes incorrectes i frases grolleres. Galinsoga va respondre confirmant que havia estat ell mateix i que trobava indignant i sorneguer que es prediqués en català.

CONSEQÜÈNCIES

La gent de l'Acadèmia de la Llengua catalana, junt amb un grup de joves catòlics, Cristians Catalans, liderats per Jordi Pujol i Soley, varen organitzar una campanya contra La Vanguardia Española, demanant el boicot. Durant l'estiu es van donar a conèixer els fets repartint milers de pamflets clandestins sota el lema «Dignitat contra xuleria». Alguns dels actes realitzats durant aquesta campanya van consistir a trencar exemplars de La Vanguardia en públic, omplint els carrers de diaris estripats. Cap a final d'any la campanya havia provocat baixes de subscriptors i un descens dels anuncis. El comte de Godó, Carlos Godó Valls, va demanar la destitució de Galinsoga, però el Consell de Ministre no es va pronunciar.

Cap dels partits polítics, llavors a la clandestinitat, es va unir a la campanya, encara que sí que ho van fer a títol personal alguns dels seus militants. El gener del 1960 es van trencar els vidres de la seu de La Vanguardia al carrer Pelai. El 19 de gener, intentant posar fi a les protestes, Galinsoga va escriure un editorial en el que negava que hagués pronunciat aquella frase i es definia com "amic de Cambó". Els organitzadors de la campanya van contestar amb un text imprès que van llançar espectacularment des del quart pis del Liceu. La resposta popular no va ser l'esperada per Galinsoga i es van intensificar les protestes que van provocar que el diari perdés prop de 20.000 subscriptors i que reduís la seva tirada en 30.000 exemplars.

Pel diumenge 7 de febrer es va organitzar una manifestació de clàxons a la sortida del camp del Barça. Dies abans, el 5 de febrer, Galinsoga va ser destituït pel Consell de Ministres, sent substituït en la direcció de La Vanguardia per Manuel Aznar Zubigaray, avi del futur president del Govern pel Partido Popular José María Aznar.

OBSERVACIONS Aquesta "victòria" popular va enfortir l'oposició catalana al franquisme i va obligar a una visita de Franco a Barcelona, en el marc de l'anomenada «Operación Cataluña» per mostrar una cara amable del règim als catalans. Tanmateix, la repressió existent va dur poc després a actes com els fets del Palau de la Música, que representaren l'inici del renaixement del catalanisme polític després de la Guerra Civil Espanyola.

Jordi Pujol va ser detingut al maig de 1960, poc després dels fets del Palau, i fou jutjat i condemnat a set anys de presó, no tant per aquests successos com per la seva direcció de la campanya contra Galinsoga.


Datació

ANY1959

MÉS JUNY

DATA EXACTA 21/06/1959

DÈCADA 1950s

Localització

LOCAL GENÈRIC ESGLÉSIA

LOCALITAT Església de Sant Ildefons, al carrer de la Travessera de Gràcia.

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVINCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) NARCÍS SAGUER (I FELIGRESOS PRESENTS)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA RECTOR DE L’ESGLÉIA DE SANT ILDEFONS


Dades autor/s

AUTOR/S LUIS MARTÍNEZ DE GALINSOGA Y DE LA SERNA

QUALIFICACIÓ AUTOR/S DIRECTOR DE LA VANGUARDIA ESPAÑOLA, NOMENAT PER DESIGNACIÓ DEL CONSELL DE MINISTRES FRANQUISTA (1939-1960)

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ LA VANGUARDIA ESPAÑOLA


Classificació

TIPOLOGIA DISCURS DE L’ODI ('HATE SPEECH')

SUBTIPOLOGIA INSULTS CATALANÒFOBS

Comportaments violents/delictius

MENYSPREUS/HUMILIACIONS

INSULTS I/O VEXACIONS


Fonts

INFORMACIÓ

ENCICLOPEDIA.CAT N.I. Afer Galinsoga

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 19/05/2015 CATALANOFÒBIA 27. La dictadura del general Franco: La llengua, objectiu de l’anorreament

VIQUIPÈDIA N.I. Afer Galinsoga

VIQUIPÈDIA N.I. Fets del Palau de la Música

VIQUIPÈDIA N.I. Luis Martínez de Galinsoga y de la Serna

WIKIPEDIA (castellà) N.I. Caso Galinsoga

OPINIÓ

BLOG DE LA PARRÒQUIA DE SANT ILSEFONS 20/06/2009 Història de la parròquia de Sant Ildefons

BLOG VILAWEB 06/08/2008 «Recuperar l'esperit de «los catalanes son una mierda»

NORMALITZACIÓ.CAT 06/08/2008 «Recuperar l'esperit de «los catalanes son una mierda»

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.