Un militar pregunta a un pagès una adreça i l'executa in situ al respondre-li aquest en català

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0005


Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Poc després de l'ocupació franquista de Catalunya, un militar baixava per la Rambla Just Oliveres d'Hospitalet. En voler el foraster saber on era la Casa de la Vila, s'adreçà a una persona analfabeta que desconeixia el llenguatge del seu interlocutor. I per tant li va respondre en català. A l'escoltar el militar la contestació en català, s'encengué i alçant els braços al cel exclamà: —¡Háblame en la lengua del imperio! L'home escridassat restà mut. Mut, bocabadat i tremolós. Seguidament l'ex-combatent, ferit i ofès, desenfundà la pistola que duia al cinto i li engegà un tret al front. La víctima restà sense vida abans i tot de caure, desmanegat, a la voravia. Ningú no sortí del bar, suposant que el cambrer ho hagués sentit. I el militar, no prou esbravat afegí a crits, vermell i colèric: —¡Mierdosa población de rojos separatistas! ¿Para eso hemos hecho la Cruzada?— I un reguitzell de renecs sortí de la seva gorja (Casanova, 2014).

CONSEQÜÈNCIES El crim va quedar impune fins avui.

OBSERVACIONS Als llibres d'ingressos del cementiri de l'Hospitalet figura Vicente Bodí Fuster, de 67 anys, mort el 26 d'abril per 'hemorragia cerebral'. I també Teodoro Arnal Fornes, de 68 anys, mort el 23 de març per 'aplastamiento masa encefálica'. El llibre del cementiri mostra, com tots els de Catalunya, una altra dada ignominiosa. El 20 de gener de 1939 van enterrar un 'Joan' en un 'nínxol', el 23 ja apareix un 'Bartolomé' en un 'nicho' (Casanova, 2014).

En un editorial de Vilaweb, el seu director, Vicent Partal (2012), citava que en la postguerra a Catalunya foren assassinats 3.338 individus, xifra semblant a la de Madrid, 3.424. Altrament, al País Valencià la repressió hauria sigut encara molt superior. Segons les seves dades, hi hauria "26.300 morts republicans en les fosses comunes del cementeri de València, assassinats entre el primer d'abril del 1939 i el 31 de desembre del 1945: 26.300 valencians assassinats sense juí". Josep Maria Sólé i Sabaté feu notar que les execucions a catalunya no foren més perquè molts es van poder exiliar. En qualsevol cas,durant aquest primer període del franquisme, també anomenat fase totalitària o periode blau -pel color simbòlic de la Falange Española - els afusellaments es van caracteritzar per la seva planificació sistemàtica: «calia executar arbitràriament per demostrar el poder i la força, per instaurar el terror fins al moll de l'os de la societat civil"[1]


Datació

ANY1939

MÉS ABRIL

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC VIA PÚBLICA

LOCALITAT Al capdamunt de la rambla Just Oliveras, davant del bar Esportiu, que es conserva bastant igual, amb l'exterior intacte, que fa cantonada

MUNICIPI L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

COMARCA BARCELONÈS

PROVINCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT

Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) IDENTITAT DESCONEGUDA - TESTIMONI DE DOMÈNEC PASTOR PETIT

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA UN PAGÈS SEXAGENARI, PROBABLEMENT, ANALFABET


Dades autor/s

AUTOR/S IDENTITAT DESCONEGUDA - TESTIMONI DE DOMÈNEC PASTOR PETIT

QUALIFICACIÓ AUTOR/S UN MILITAR EXCOMBATENT UNIFORMAT, DEVIA TENIR 35 O 40 ANYS. ERA UN XIC BRU, PANXUT I D'ESTATURA CORRENT. PATENT DESCONEGUDA.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) A.C.E. - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ EJÉRCITO DE TIERRA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCRIMINACIÓ ORAL

Comportaments violents/delictius

HOMICIDI


Fonts

NOTÍCIA

ARA.CAT 30/10/2014 Mor Domènec Pastor, autor de més de 50 obres sobre espionatge

INFORMACIÓ

BIBLIOTEQUES HOSPITALET N.I Domingo Pastor Petit

OPINIÓ

VILAWEB 26/01/2014 Eugeni Casanova: Fa setanta-cinc anys, un tret al front

VILAWEB 17/02/2012 Vicent Partal: Per què tanta violència a València?

VIQUIÈDIA (N.I.) Fraquisme: El "període blau" o la fase totalitària (1939-1945)

LLIBRE

DOMÈNEC PASTOR PETIT (EDITORIAL BASE) (N.I) POSTA DE SOL SENSE LLUNA Memòries d'infantesa de la Guerra Civil

HERIBERT VOGT (2015) Tempesta