Tusquets referint-se a l'estelada: "testimonio curioso y documental del masonismo de la Izquierda catalana y de su presidente"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
J.M. Tusquets: Masonería y separatismo. Portada

FITXA 2067

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ El Correo Catalán, 3 d'abril de 1932. Fascicle "Infiltraciones masónicas en el movimiento catalanista" dins la sèrie "Orígenes de la revolución española", de Juan Tusquets, referint-se a l'estelada: «testimonio curioso y documental del masonismo de la Izquierda catalana y de su presidente [...] ¿A qué viene este disfraz masónico de nuestras enseñas tradicionales?» (citat a la tesi doctoral de Pérez i Ventayol, 2015, p. 246).

CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS Joan Tusquets Terrats (1901-1998) fou un pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemitess, antimaçòniques i anticomunistes. Va néixer en una família de banquers rics de Barcelona. El seu pare era descendent de banquers jueus, nacionalista català i amic de Francesc Cambó. Quan era professor al seminari de Barcelona fou comissionat per a escriure un llibre sobre la teosofia de Madame Blavatsky. Aleshores va desenvolupar "un interès obsessiu en les societats secretes". Durant la Segona República Espanyola la seva obsessió vers la maçoneria esdevingué patològica, acusant a tort i dret (p.e. al President Macià), i publicant pamflets on descrivia teories conspiratòries.

A la perifèria de la conspiració militar contra la República a través dels seus vincles amb els carlins catalans, mossèn Tusquets arribaria a tenir influència en la dreta espanyola, i específicament sobre Franco -qui va devorar amb entusiasme les seves diatribes antisemites i antimaçòniques-, i arribaria a nomenar-lo mentor de la seva filla. La influència d'en Tusquets sobre en Franco, i per tant sobre el franquisme, fou tant enorme que, passada la guerra civil, durant dues dècades en Franco escrigué una quarantena d'articles, amb el pseudònim Jakin Boor, contra la maçoneria, el judaisme (instigador d'aquesta), i en definitiva contra l'anti-Espanya (p.e. La masonería no descansa, del març de 1960).

Ramón Serrano Suñer, cunyat de Franco i mà dreta de 1937 a 1941 va lloar posteriorment la contribució de Tusquets a "la creació de l'atmosfera que va conduir a la insurrecció nacional".

Datació

ANY 1932

MÉS Abril

DATA EXACTA 03/04/1932

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT BARCELONA

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA) ERC - ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA PARTIT POLÍTIC


Dades autor/s

AUTOR/S JOAN TUSQUETS TERRATS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S Pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemites, antimaçòniques i anticomunistes.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ EL CORREO CATALÁN


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Catalanisme i maçoneria


Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) Joan Tusquets Terrats

J. TUSQUETS. El Correo Catalán, Fascicle "Infiltraciones masónicas en el movimiento catalanista" dins la sèrie "Orígenes de la revolución española", 3 d'abril de 1932

DOCUMENT

Joan Pérez i Ventayol, Els debats sobre la qüestió jueva a Catalunya (1917-1939). UAB. 2015