Progrom antijueu i anticatalà a Buenos Aires

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fotografia presa durant la semana trágica Argentina
Grup parapolicial de la Liga Patriótica Argentina

FITXA 2071

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ L'any dinou hi hagué una arribada a Catalunya de jueus i d’antics emigrants catalans, des d'Argentina. La causa havia sigut l'anomenada Setmana tràgica argentina. Amb aquest nom es coneix la repressió i massacre soferta pel moviment obrer argentí, en què van ser assassinades molts centenars de persones a Buenos Aires, a la setmana del 7 al 14 de gener de 1919, durant el govern radical d'Hipòlit Yrigoyen, i que va incloure l'únic pogrom (matança de jueus) del que es té registre a Amèrica. Però aquest progrom va tindre com a particularitat incloure també als catalans. Alhora que alguns bisbes clamaven des dels altars contra els jueus, altres personatges, com un important almirall anomenat O’Connor, arengaven a la gent. Va dir el vice-almirall O'Connor "que Buenos Aires no sería otro Petrogrado i convidava a la “valiente muchachada” a atacar a los “rusos y catalanes en sus propios barrios si no se atreven a venir al centro". La persecució més acusada fou a Buenos Aires, tot i que tingué repercussió a tota Argentina. Cal indicar que "rus" en l'argot argentí és un sinònim habitualment despectiu de "jueu".


CONSEQÜÈNCIES Tot i que, amb prudència, altres fonts parlen de centenars de morts, segons l'ambaixador dels EEUU, es comptabilitzaren uns 1356 morts i uns 5000 ferits (Records of the State Departmen, Rep. Argentina, ítem 835.5045/92, pág. 8). Afegía que hi havia a l'Arsenal 179 cadàveres de "rusos jueus".


OBSERVACIONS Hi ha una identificació clara dels catalans amb els jueus, necessàriament provinent de la política espanyola, on es feia la mateixa identificació.

En certa mesura cal considerar la influència d'alguns pensadors americans, com en Manuel Gálvez. Aquest, després de viatjar a Espanya, havia escrit l'assaig «El solar de la raza», on en una recerca dels orígens (Diu la dedicació: "A la memoria de mis antepasados españoles, a los hijos de Hispania, que contribuyeron con su trabajo a edificar la grandeza de mi patria, y a mi abuelo materno, nacido en las entrañas mismas de Castilla la Vieja, consagro este libro...a la España profunda y maravillosa..."), en Gálvez projectava una visió idealitzada dels orígens llatinoamericans com un projecte dut a terme per la raça espanyola. És un llibre amable on en Gálvez reivindica la raça i cultura castellana com a nucli ibèric al voltant del qual els altres pobles (Portugal i Catalunya) haurien d'estar units, en tant que una mateixa raça, però gaudint d'autonomia política. Diu en Gálvez: "...Castilla no sólo comprende las provincias del antiguo reino de ese nombre, sino todas las que han sufrido la influencia de su espíritu y hablan su idioma. Portugal, Castilla y Cataluña constituyen tres pueblos distintos. Cada uno tiene su civilización propia y un idioma propio...". En qualsevol cas, de 363 pàgines, dedica a Catalunya (específicament a Barcelona), només una desena, zero pàgines al País Valencià i zero a Les Illes, éssent el gruix per a La España Castiza (castellana), La España Africana (Andalusia) i La España Vascongada. La descripció d'una Espanya en decadència ("...La decadencia del solar de la raza debiera ser para nosotros una fecunda fuente de ideales. En las ruinas suntuosas y tristes de la España vieja podemos hallar los grandes bienes que faltan a nuestra riqueza ascendente...") i el gran èxit editorial, van ser revulsiu d'una necessitat de revitalització racial a Espanya.

Datació

ANY 1919

MÉS Gener

DATA EXACTA 07/01/1919 A 14/01/1919

DÈCADA 1910s

Localització

LOCAL GENÈRIC

LOCALITAT BUENOS AIRES I ALTRES CIUTATS (ARGENTINA)

MUNICIPI BUENOS AIRES

COMARCA

PROVÍNCIA

COMUNITAT AUTÒNOMA

TERRITORI ALTRES ÀMBITS TERRITORIALS


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) CATALANS I JUEUS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA


Dades autor/s

AUTOR/S INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S GRUPS PARAPOLICIALS EMPARATS PEL GOVERN, LA POLICIA I L'EXERCIT, I ALENATS PER L'ESGLÉSIA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) GRUPS ULTRADRETANS

ORGANITZACIÓ LIGA PATRIÓTICA ARGENTINA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) ATAC CONTRA LA INTEGRITAT FÍSICA

Elements discursius

Catalanisme i semitisme / sionisme

Fonts

INFORMACIÓ

WIKIPEDIA (castellà) N.I. Semana trágica argentina

WIKIPEDIA (castellà) N.I. Liga Patriótica Argentina

Leónidas Ceruti La Semana Trágica de enero de 1919: huelga, lucha y represión

El Historiador La Semana Trágica

IDENTIDADES Progrom en Argentina

Jaume Renyer Jueus, i catalans, víctimes de la Setmana Tràgica del 1919 a l’Argentina


LLIBRE

Manuel Gálvez, El solar de la raza, 1913

Heribert Vogt, Tempesta, KIT-BOOK, 2015