Primo de Rivera fa enderrocar les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Les Quatre Columnes originals
Demolició de les columnes al 1928
Enderroc de les Columnes de Puig i Cadafalch al 1928. Font: Tweet PreMsa Història


FITXA 0101

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Les Quatre Columnes, també conegudes com les Columnes de Puig i Cadafalch, són 4 columnes amb capitells jònics que reprodueixen les que van ser aixecades l'any 1919 per l'arquitecte Puig i Cadafalch on actualment hi ha la Font màgica de Montjuïc, a Barcelona. Simbolitzen les quatre barres de la Bandera de Catalunya i inicialment estaven destinades a convertir-se en un dels símbols del catalanisme. Les columnes van ser enderrocades l'any 1928, poc abans d'una visita de Primo de Rivera a la ciutat. Durant la seva dictadura va ordenar eliminar sistemàticament tots els símbols públics de catalanisme, per tal que aquest no tingués el ressò mediàtic que podia donar-li l'Exposició Universal de 1929, que havia de tenir lloc a Montjuïc.

Pel mateix motiu la dictadura va anomenar finalment Poble Espanyol, a la mateixa muntanya, al que s'havia de dir Iberona, en homenatge als Ibers, primers pobladors de les terres catalanes, i va anomenar així la Plaça d'Espanya, col·locant dues torres venecianes.

CONSEQÜÈNCIES L'any 2010 van ser reconstruïdes, a pocs metres de distància del seu lloc original. Actualment són símbol de la perseverança, la convicció i la fermesa de la llengua, la cultura i la identitat nacional catalana.

OBSERVACIONS El pas del temps deixà obsolet l'objectiu de dedicar l'exposició exclusivament a les indústries elèctriques, i el 1925 es va decidir que es denominaria Exposició Internacional de Barcelona. El canvi d'objectiu féu que es reorganitzés l'exposició dedicant-la a tres vessants: la indústria, els esports i l'art. En aquest nou període Puig i Cadafalch va ser relegat per les seves idees catalanistes i la seva vinculació amb la Mancomunitat, i l'organització recaigué en mans del marquès de Foronda. Pere Domènech i Roura va ser nomenat director de les obres.

La dictadura de Primo de Rivera fou molt agressiva vers el catalanisme, i fins i tot va arribar a modificar els noms de molts pobles: els va castellanitzar i en va arrencar els cartells dels carrers escrits en català.[5] Pel mateix motiu la dictadura va anomenar finalment Poble Espanyol el complex que s'havia de dir Iberona, en homenatge als ibers, primers pobladors de les terres catalanes, i va donar el nom de plaça d'Espanya a la plaça des d'on accedia al recinte de l'exposició. També va fer col·locar dues torres venecianes a l'entrada.

Amb el temps, Franco fins i tot va arribar a inhabilitar Puig i Cadafalch com a arquitecte.


Datació

ANY 1928

MÉS N.I.

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1920s

Localització

LOCAL GENÈRIC VIA PÚBLICA

LOCALITAT MONTJUÏC

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) JOSEP PUIG I CADAFALCH

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA ARQUITECTE I POLÍTIC CATALÀ

VÍCTIMA (JURÍDICA) MANCOMUNITAT DE CATALUNYA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA ADMINISTRACIÓ PÚBLICA


Dades autor/s

AUTOR/S MIGUEL PRIMO DE RIVERA

QUALIFICACIÓ AUTOR/S PRESIDENT DEL CONSELL DE MINISTRES D'ESPANYA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AUTORITATS DICTADURA PRIMO DE RIVERA

ORGANITZACIÓ ESTADO ESPAÑOL

Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) REPRESSIÓ SÍMBOLS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) EXHIBICIÓ ALTRES SÍMBOLS

Comportaments violents/delictius

MENYSPREUS/HUMILIACIONS

DANYS MATERIALS


Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA N.I. Quatre Columnes

VIQUIPÈDIA N.I. Dictadura de Primo de Rivera: Repressió del catalanisme

VIQUIPÈDIA N.I. Josep Puig i Cadafalch

VIQUIPÈDIA N.I. Dictadura de Primo de Rivera a Catalunya

XARXES SOCIALS

TWITTER 09/03/2017 Enderroc de les Columnes de Puig i Cadafalch al 1928 per ordre de Primo de Rivera pel que representava, la senyera de Catalunya.