Pérez de Ayala critica les dones catalanes per la forma de vestir i la seva pretesa prosòdia i malparla del català i dels barcelonins perquè "exageran ese infame acento gutural"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0739

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ L’escriptor i periodista Ramón Pérez de Ayala, que més endavant serà fundador de l’Agrupación al Servicio de la República juntament amb Ortega y Gasset i Marañón, el 1911 va fer una visita a Barcelona, de la qual va escriure unes cròniques per a la publicació de Madrid Nueva España. Hi deia per començar que a Catalunya, comarca dels gèneres estampats, «l’art, la ciència i la política pertanyen al ram dels estampats de colors que marxen a la primera bugada». Més endavant hi va incloure una descripció de les dones catalanes que va molestar força: «Pero, parad atención en las mujeres. (...) La contemplación de las mujeres, en casi todas partes del mundo, suele ocasionar perturbaciones en el diafragma y en el aparato generador. Estas mujeres atacan directamente al aparato digestivo, por dos razones: por la propensión que tienen a vestirse con abigarrados colores y por la prosodia. Y de aquí que la mujer catalana, cuando es bonita (en catalán, se dice “bufona”, bonita; ¿qué tal?), nos inculca de pronto la certidumbre estética de que la mujer ideal ha de estar desnuda y callada.» La segona crònica malparlava de l’idioma català i deia que els barcelonins «exageran ese infame acento gutural, ese “gloglo” constante, que tanto se parece a la incontinencia del intestino bajo los efectos de un laxante». I per acabar-ho d’arrodonir, enaltia el chulo castellà perquè «en él se guarda la simiente de la estética y de la ética españolas».[472] ¿Aquest intel·lectual es va posar al servei de la Segona República? (Ferrer i Gironès, 2000: 229).

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS

Datació

ANY 1911

MÉS No Informat

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1910s

Localització

LOCAL GENÈRIC PUBLICACIÓ

LOCALITAT

MUNICIPI MADRID

COMARCA N/A

PROVÍNCIA MADRID

COMUNITAT AUTÒNOMA MADRID

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA CATALANOPARLANTS EN GENERAL

VÍCTIMA (JURÍDICA) N.I.

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA N.I.


Dades autor/s

AUTOR/S RAMÓN PÉREZ DE AYALA

QUALIFICACIÓ AUTOR/S ESCRIPTOR I PERIODISTA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ NUEVA ESPAÑA: ÓRGANO DE FALANGE ESPAÑOLA DE LAS JONS


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) Discurs de l'odi (altres)


Elements discursius

Fòbia a la llengua catalana

Supremacisme hispànic i dominació de gènere

Fonts

INFORMACIÓ

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 23/12/2014 CATALANOFÒBIA 21: La perpetuació de la diglòssia

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.