Nou atac amb còctels molotov a la llibreria Tres i Quatre

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0017


Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Els fets succeïren en l'edició de 1974 dels premis d'Octubre, que la llibreria otorgava amb autorizació legal. Varen ser llançats dos còctels molotov a les 16:30, quan hi havia clients a la llibreria, i mitja hora més tard van rebre una trucada atribuint l'autoria: "Ha sido un regalo del PENS". Segons Cortés (2011: 159) "el llançament d’ampolles incendiàries es repetí per les mateixes dades l’any següent (1974) amb la particularitat que la malifeta es produí en plena hora comercial, amb clients a dins."

CONSEQÜÈNCIES "Els artefactes, llançats des d’un vehicle en marxa, no esclataren, però ompliren la llibreria d’una espessa fumaguera, causaren danys en la lluna de l’aparador i embrutaren nombrosos volums. Tanmateix, allò més greu és que el local es trobava ple de gent, entre la qual els germans Josep Maria i Lluís Carandell, el novel·lista mallorquí Baltasar Porcel i el poeta gallec Celso Emilio Ferreiro, que esperaven l’escriptor italià Alberto Moravia, amb qui compartien deliberacions com a membres dels jurats dels Premis Octubre" (Cortés (2011: 159).

OBSERVACIONS Atemptat reivindicat pel PENS (Partido Español Nacional-Socialista), un grupuscle d’ideologia nazi que es movia sobretot en territori catalanoparlant. Més tard es reconvertí en el MSE i finalment en el MNR (Movimiento Nacional Revolucionario). En un text d'aquella època, que fou adreçat als llibreters deia literalment: «Señores libreros: Tenemos a bien mandarles la lista de los libros que queremos ver en sus escaparates, simplemente para que haya concurrencia de criterios. Esperamos tengan buen sentido crítico y comercial y no quieran exponerse a que les ocurra lo mismo que a Dau el Set, Tres i Quatre, Pueblo, etcétera. Los que no cumplan las normas irán cayendo uno a uno. Esperando su colaboración les saluda atentamente: PENS y MSE». Això és, el Partido Español Nacional Socialista i el Movimiento Social Español, tots dos d’orientació nazi. Ni cal dir que el primer dels llibres que recomanaven era Mi lucha, l’autobiografia d’Adolf Hitler (Cortés, 2011: 164). El nom de la llibreria, el mateix que el de l'editorial Tres i Quatre, té a veure amb tres països i quatre barres, en referència als Països Catalans.


Datació

ANY 1974

MÉS OCTUBRE

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1970s

Localització

LOCAL GENÈRIC SEU / LOCAL

LOCALITAT Carrer Pérez Bayer núm. 7

MUNICIPI VALÈNCIA

COMARCA VALÈNCIA

PROVINCIA VALÈNCIA

COMUNITAT AUTÒNOMA «COMUNITAT VALENCIANA»

TERRITORI PAÍS VALENCIÀ

Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) N/A

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA N/A

VÍCTIMA (JURÍDICA) LLIBRERIA 3 i 4 /ACPV

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA LLIBRERIA


Dades autor/s

AUTOR/S N.I.

QUALIFICACIÓ AUTOR/S N.I.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ PRIVADA

ORGANITZACIÓ GRUPS ULTRADRETANS

SIGLES RELACIONADES PENS - PARTIDO ESPAÑOL NACIONAL SOCIALISTA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) TERRORISME


Comportaments violents/delictius

DANYS MATERIALS


Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA N.I. Llista d'actes violents de caràcter feixista al País Valencià

DOCUMENT

VALENCIA SEMANAL 52 A 31/12/1978 VALENCIA SEMANAL 52 / TERRORISMO CONTRA EL PAÍS VALENCIANO (1)

L'ESPILL 30/11/2011 N. 38. SANTI CORTÉS: El llibre, perillós enemic. Atemptats contra la llibreria Tres i Quatre (1970-2007)