General Cabanellas: "… la raza española, que sabe morir y matar en defensa de su civilización... Separatistas catalanes: Os aplastaremos sin compasión, pero el castigo ejemplar será para vuestros dirigentes que os han envilecido y engañado"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Heraldo de Zamora Portada 12/9/36
Heraldo de Zamora 12/9/36. Pàg 4


FITXA 0276

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Heraldo de Zamora, 12 de setembre de 1936, «La alocución del general Cabanellas», «...Quisiera que el mundo entero se diera cuenta de lo que es capaz de hacer la raza española, que sabe morir y matar en defensa de su civilización... Separatistas catalanes: Os aplastaremos sin compasión, però el castigo ejemplar será para vuestros dirigenes que os han envilecido y engañado. Para los catalanes que sienten el amor de España, un fuerte abrazo. Seguros estamos de que sabreis sufrir, matar y morir por esta Patria amada...»


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS El 21 de setembre de 1936 es va realitzar en Salamanca una reunió en la qual la Junta havia de tractar sobre l'establiment d'un comandament militar únic que evités friccions com les produïdes en els dos mesos transcorreguts, la qual cosa va ser aprovat amb l'oposició de Cabanellas. A continuació es va votar la designació i és escollit Francisco Franco (que havia estat a les seves ordres a Àfrica) com a generalíssim, manifestant Cabanellas, que s'abstenia de votar donada la seva posició contrària a la mesura: "Vostès no saben el que han fet -va dir el general als seus col•legues que van entronitzar a Franco com a comandant militar suprem- perquè no el coneixen com jo, que el vaig tenir a les meves ordres en l'exèrcit d'Àfrica, com a cap d'una de les unitats de la columna al meu comandament... Si vostès li donen Espanya, es creurà que és seva i no deixarà que ningú el substitueixi en la guerra o després d'ella, fins a la seva mort".[10] Va ser aleshores quan Cabanellas va dir una frase que ha perdurat: «En aquest país, algú ha de deixar d'afusellar alguna vegada». Alguns autors especulen que no va tenir comandament de tropes per la seva pertinença a la maçoneria; tanmateix, altres sostenen que amb això Franco volia restar-li tot poder.[11] La primera mesura de Franco va ser apartar a Cabanellas de tot poder real nomenant-ho Inspector General de l'Exèrcit, càrrec que va exercir fins a la seva defunció en 1938. Immediatament després de la seva mort, Franco va ordenar la requisa de tots els seus documents.


Datació

ANY 1936

MÉS Setembre

DATA EXACTA 12/09/1936

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT

MUNICIPI ZAMORA

COMARCA ZAMORA

PROVÍNCIA ZAMORA

COMUNITAT AUTÒNOMA CASTILLA Y LEÓN

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

'VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA #N/A


Dades autor/s

AUTOR/S MIGUEL CABANELLAS FERRER

QUALIFICACIÓ AUTOR/S GENERAL DE L’EXÈRCIT ESPANYOL I UN DELS CAPITOSTS DEL COP D'ESTAT DEL 18 DE JULIOL DE 1936 QUE VA DESEMBOCAR EN LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) A.C.E. - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ EXÈRCIT ESPANYOL


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Apologia de la violència contra els catalanistes

Fonts

DOCUMENT

PRENSA HISTÓRICA (N.I.) Heraldo de Zamora : Diario de la tarde. Defensor de los…

PRENSA HISTÓRICA (N.I.) Heraldo de Zamora : Diario de la tarde. Defensor de los… (12/09/1936)