Fraga Iribarne: "Porque Cataluña... estamos dispuestos a ocuparla tantas veces como sea necesario y para ello estoy dispuesto a coger el fusil de nuevo"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0413

Fraga Iribarne, al 1983
Explicació de la trobada entres Cendrós i Fraga (Exposició Palau Robert)
Explicació de la trobada entres Cendrós i Fraga (Exposició Palau Robert)

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ (51) 1968 "¡Hay que decir español y no castellano! El español es la lengua de todos. Se ha transformado ya en la lengua de España. (...) Haré todo lo posible para evitar que se destruya la unidad nacional. Porque Cataluña fue ocupada por Felipe IV, fue ocupada por Felipe V, que la venció; fue bombardeada por el general Espartero, que era un general revolucionario; y la ocupamos en 1939 y estamos dispuestos a ocuparla tantas veces como sea necesario y para ello estoy dispuesto a coger el fusil de nuevo. Por consiguiente, ya saben ustedes a qué atenerse , y aquí tengo el mosquetón para volverlo a utilizar." Manuel Fraga Iribarne. Ministre franquista y fundador del Partido Popular.

Sembla ser que el discurs fou una resposta de Fraga a la demanda de l'empresari català J.B Cendrós per a que aixequés l'ordre de retirada de circulació de la primera edició de la "Història de Catalunya il·lustrada". En una reunió a Madrid per a demanar explicacions directament. De tornada a Barcelona, l'editor de l'obra transcrigué les declaracions del Ministre, segons s'explica en l'exposició sobre l'activitat catalanista de Cendrós al Palau Robert de Barcelona (gener 2017).


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS Manuel Fraga fou un polític i diplomàtic espanyol d'extensa carrera durant la dictadura franquista, la transició i l'època democràtica posterior, essent un dels fundadors del Partido Popular. Entre 1962 i 1969 ocupà càrrec al Ministeri d'Informació i Turisme.

Datació

ANY 1968

MÉS N.I.

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1960s


Localització

LOCAL GENÈRIC DECLARACIONS

LOCALITAT

MUNICIPI N.I.

COMARCA N.I.

PROVÍNCIA N.I.

COMUNITAT AUTÒNOMA N.I.

TERRITORI N.I.


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA #N/A


Dades autor/s

AUTOR/S MANUEL FRAGA IRIBARNE

QUALIFICACIÓ AUTOR/S MINISTRE D'INFORMACIÓ I TURISME

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AUTORITATS FRANQUISTES

ORGANITZACIÓ MINISTERI D'INFORMACIÓ I TURISME


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Apologia de l'ús de la força contra Catalunya

Fonts

INFORMACIÓ

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 19/05/2015 CATALANOFÒBIA 27. La dictadura del general Franco: La llengua, objectiu de l’anorreament

TRIPOD (N.I.) CATALANOFOBIA

XARXA SOCIAL

TWITTER 29/01/2017 marta ‏@replicanta_ : Pff, això del diálogo ve de tan lluny... (De la expo sobre Cendrós al Palau Robert. *El ministro és Fraga.)

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.