El rector de la parroquia de Sant Joan de les Abadesses pronuncia un sermó en català i rep una amonestació degut a que "el uso del catalán perjudica un mañana mejor y más justo de establecer paz secular entre los pueblos de España"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0490

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Una altra mostra d’aquesta persecució [a la llengua catalana durant el franquisme] és la recriminació de què va ser objecte el rector de la parròquia de Sant Joan de les Abadesses el 1945 per haver fet un sermó en català el dia de Dijous Sant. El religiós va ser amonestat perquè «las Autoridades y Jerarquías del Estado, no podían asistir con plena libertad —y de hecho no asistieron— so pena de perjudicar con su conducta, la dura y difícil labor por la unidad de la Patria», també el van blasmar per «no servir a España». Segons les autoritats, parlar en català perjudicava «un mañana mejor y más justo, de establecer paz secular entre los pueblos de España»; el consell final era que «ayude Vd. como español —que es una de las pocas cosas serias que se puede ser en el mundo— a esta tarea tan difícil y delicada» (Ferrer i Gironès, 2000: 302).

- En 1945, el rector de la parroquia de Sant Joan de les Abadesses pronunció un sermón en catalán y, por ello recibió una amonestación de la autoridad competente por no servir a España. Añadía que el uso del catalán perjudica un mañana mejor y más justo de establecer paz secular entre los pueblos de España, y finalizaba aconsejándole que ayude usted como español –que es una de las pocas cosas serias que se puede ser en el mundo- a esta tarea tan difícil y delicada.

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS


Datació

ANY 1945

MÉS No Informat

DATA EXACTA

DÈCADA 1940s


Localització

LOCAL GENÈRIC ESGLÉSIA

LOCALITAT

MUNICIPI SANT JOAN DE LES ABADESSES

COMARCA RIPOLLÈS

PROVÍNCIA GIRONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) UN INDIVIDU

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA RECTOR DE LA PARRÒQUIA DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

VÍCTIMA (JURÍDICA) ESGLÈSIA CATÒLICA ROMANA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA ENTITAT RELIGIOSA


Dades autor/s

AUTOR/S UN INDIVIDU

QUALIFICACIÓ AUTOR/S "LA AUTORIDAD COMPETENTE"

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) ACE - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ AUTORITATS FRANQUISTES


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCRIMINACIÓ ORAL


Elements discursius

[[]]

Fonts

INFORMACIÓ

TRIPOD N.I. Lengua

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 19/05/2015 CATALANOFÒBIA 27. La dictadura del general Franco: La llengua, objectiu de l’anorreament

LLIBRE

EDICIONS 62 Francesc Ferrer i Gironès 31/12/2000 Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història