El primer governador civil franquista de Barcelona denega qualsevol tolerància al regionalisme català

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Wenceslao González Oliveros (esquerra), dinant a l'Ajuntament de Barcelona amb Himmler, de les SS nazis (centre amb ulleres) i l'alcalde (dreta). Octubre de 1940

FITXA 0065

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Un cop assolida l’ocupació militar de Catalunya, la catalanofòbia es va expressar molt poques vegades per escrit. L’hostilitat anticatalana es va manifestar amb els fets. No calia pas parlar-ne. Sota l’amenaça de les metralletes, la manifestació de la catalanofòbia es reduïa i evitava les manifestacions públiques o els mots escrits. El juliol de 1939 va arribar a Barcelona el primer governador civil franquista, Wenceslao González Oliveros, el qual en una advertència als qui no s’havien adherit al nou règim va dir: «El que aún se sienta enemigo piense que es un vencido al amparo de la Misericordia y la Justicia del Vencedor.» No calia dir res més. La persecució contra tot allò que fos català no era pas una obsessió dels militars, sinó també de les noves autoritats civils. Per a González Oliveros, la creació de les institucions catalanes havia estat un «proceso de putrefacción que acabamos de extirpar quirúrgicamente, conforme a una ley histórica idefectible». Era el mateix argument que havien fet servir els filipistes el 1714. Aquesta llei històrica només es basava en principis tirànics i en l’absolutisme, però no en la democràcia, ni en la llibertat (Ferrer i Gironès, 2000: 289).

(...)

Quan es va acabar el període d’ocupació, sis mesos després de l’entrada de l’exèrcit, potser es pensava que començaria un període més relaxat. Doncs no. El primer governador civil nomenat per a Barcelona, Wenceslao González Oliveros, va declarar que la seva principal comesa seria «la reespañolización cultural de Cataluña». Efectivament, el governador demostraria que la cultura catalana no era espanyola. Per això calia imposar el castellà (Ferrer i Gironès, 2000: 300-301)

L'home designat com a governador civil de Barcelona, Wenceslao González Oliveros, va afirmar que "Espanya es va alçar, amb tanta o més força contra els Estatuts desmembrats que contra el comunisme i que qualsevol tolerància del regionalisme portaria altra vegada als mateixos processos de putrefacció que acabem d'extirpar quirúrgicament." A L'agost del 39, deixà ben clara la missió que tenia encomanada: "Cuarenta años de progresiva desespañolización de Cataluña exigen un esfuerzo inmediato y continuo de signo contrario. En la reespañolización cultural de Cataluña espero poner lo principal de mi empeño, desde la primera enseñanza a la alta cultura". Recollit sense referència al llibre Tempesta (2015).

També se li atribueix l'afirmació, suposadament del 1939: “El que aún se siente enemigo, piense que es un vencido al amparo de la misericordia y la justicia del vencedor.”

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS Catalunya va patir l'odi engendrat pels insurrectes al ser considerada una regió plena de traïdors, a causa principalment als atacs contra el personal i els béns de l'Església durant la Guerra Civil. Wenceslao González Oliveros, anticatalà militant, fou nomenat governador civil de Barcelona de juliol de 1939 a desembre de 1940. Durant el seu mandat el president Lluís Companys fou afusellat al castell de Montjuïc, va rebre la visita a Barcelona de Heinrich Himmler, cap de les SS i de la Gestapo, a qui acompanyà a la seva visita a l'abadia de Montserrat, va fer treure el monument al Doctor Robert, ordenà la desaparició de qualsevol inscripció en català, prohibí l'ús del català en públic, i supervisà l'acomiadament de funcionaris i treballadors no addictes al règim. Es calcula que el 85% de les execucions sumàries efectuades a la província de Barcelona en la postguerra foren sota el seu mandat

Datació

ANY 1939

MÉS Juliol

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC N.I.

LOCALITAT N.I.

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades autor/s

AUTOR/S WENCESLAO GONZÁLEZ OLIVEROS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S GOVERNADOR CIVIL DE BARCELONA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) A.C.E. - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ DELEGACIÓ DEL GOVERN CIVIL A BARCELONA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI ('HATE SPEECH')

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)

Elements discursius

Apologia de l'ús de la força contra Catalunya

Catalanisme i metàfores organicistes

Fonts

INFORMACIÓ

TRIPOD (N.I.) CATALANOFOBIA

VIQUIPÈDIA (N.I.) Franquisme a Catalunya

VIQUIPÈDIA (N.I.) Wenceslao González Oliveros

WIQUIPEDIA (castellà) (N.I.) Franquismo en Cataluña - Anticatalanismo

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.

VOGT, HERIBERT (2015) Tempesta KIT-BOOK