Afusellament dels polítics Domènec Latorre, Lluís Escaler i vuit militants catalanistes més

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
"
Domènec Latorre en un aplec sardanista. (Arxiu Familiar)
"
Lluís Escaler

FITXA 0310

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Domènec Latorre i Soler (les Corts, Barcelona, 1893 - 1939) fou un polític i activista catalanista, pare de la professora de català Roser Latorre i Gaia. Els seus pares eren immigrants aragonesos de Graus, i fou un actiu i entusiasta nacionalista català. De molt jove ingressà a la Unió Catalanista, i posteriorment fundà el grup nacionalista Pàtria Nova, del que en fou el principal dirigent. Bon amic de Vicenç Albert Ballester, amb ell va col•laborar en les publicacions nacionalistes L'Intransigent i Subversió Nacionalista (1918), on va publicar articles i caricatures. Fou detingut en diverses manifestacions nacionalistes entre 1916 i 1920, algunes en suport dels Voluntaris Catalans en la Primera Guerra Mundial. Com a militant nacionalista, també fou soci del CADCI, alhora que se'l considera un dels fundadors de la Joventut Nacionalista La Falç. També participà en la difusió de l'obra de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana. Va mantenir també relació amb Pere Seras i Isern i d'altres catalans d'Amèrica.[1] Durant la Segona República Espanyola i la guerra civil espanyola treballà com a funcionari de l'Ajuntament de Barcelona sense tenir cap militància ni acció destacada. Tot i així, el 1939 fou denunciat per companys de feina i detingut al seu lloc de treball per les tropes franquistes. El nou alcalde de Barcelona, Miquel Mateu i Pla, no va fer cap intent per salvar-lo. Fou jutjat en un consell de guerra (els tristament famosos sumaríssims d'urgència) i condemnat a mort, sota l'acusació d'independentista, fent servir com a prova, entre d'altres, el diari personal de la seva filla Montserrat. Malgrat les gestions que van fer per salvar-lo Ferran Valls i Taberner, Josep Pla i Carles Sentís, fou executat el maig del 1939 al camp de la Bota, amb Daniel Cochs i Lluís Escaler i Espunyes.

Lluís Escaler i Espunyes (Oliana, l'Alt Urgell, 3 de febrer de 1897 - Barcelona, 23 d'abril de 1939) fou un polític català. De jove es traslladà a Barcelona, on estudià peritatge agrònom i s'interessà per la política. Inicialment era simpatitzant de la Lliga Regionalista, però el carisma de Domènec Martí i Julià el va portar a militar en la Unió Catalanista, de la qual passà el 1919 a la Federació Democràtica Nacionalista i el 1922 a Estat Català. Disconforme amb l'actuació de Francesc Macià el 1931, deixà el partit i ingressà a Nosaltres Sols, alhora que col•laborava amb el Centre Comarcal Lleidatà i en l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana. S'interessà per l'etnografia, la filologia i el folklore, la qual cosa el portà a recollir oracions populars, salutacions, cançons de ronda, corrandes, codolades i escomeses.

El 6 de febrer de 1939 fou detingut per les tropes franquistes, condemnat a mort i executat el 23 d'abril de 1939 al camp de la Bota al costat de Domènec Latorre i Soler, Daniel Cochs i Mogas i set militants catalanistes més.


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS Si no hagués estat per Josep Benet, probablement Domènec Latorre hauria estat un d’aquells soldats desconeguts del catalanisme.

Datació

ANY 1939

MÉS Abril

DATA EXACTA 23/04/1939

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC PLATJA

LOCALITAT CAMP DE LA BOTA

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) [1] DOMÈNEC LATORRE I SOLER; [2] LLUÍS ESCALER I ESPUNYES; [3] DANIEL COCHS I MOGAS; [4] SET INDIVIDUS MÉS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA [1]POLÍTIC D'UNIÓ CATALANISTA; [2] POLÍTIC DE NOSALTRES SOLS; [3] N.I. [4] SET ACTIVISTES CATALANISTES MÉS

VÍCTIMA (JURÍDICA) NOSALTRES SOLS

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA PARTIT POLÍTIC


Dades autor/s

AUTOR/S INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S ESCAMOT D'EXECUCIÍ

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AUTORITATS FRANQUISTES

ORGANITZACIÓ ESTADO ESPAÑOL


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) EXECUCIÓ


Elements discursius

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) Lluís Escaler i Espunyes

VIQUIPÈDIA (N.I.) Domènec Latorre i Soler

BLOC VILAWEB: EL LLAMP 17/10/2007 LLUÍS ESCALER I NOSALTRES SOLS!

BLOC EPISTOLAR LLUIS ESCALER (N.I.) Diari de presó de Lluís Escaler

ENCICLOPEDIA.CAT (N.I.) Domènec Latorre i Soler

NÚVOL (06/10/2014) Domènec Latorre, afusellat per catalanista

LLIBRE

Josep Benet i Morell (2003) Domènec Latorre, afusellat per catalanista Edicions 62.