És destituït el rector de la Universitat de Barcelona per no haver informat que uns estudiants havien xiulat a uns oficials de l'Exèrcit

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0294

Ramon Manuel Garriga i Nogués (1894)

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ És destituït el rector de la Universitat, Ramon Garriga Nogués, per no haver informat que uns estudiants havien xiulat a uns oficials de l'Exèrcit espanyol. Hi ha un enfrontament durant quatre dies, fins que es tanca la Universitat.

El 6 de desembre de 1899 Garriga Nogués havia sigut nomenat degà de la Facultat de Filosofia i Lletres i, deu dies després, vicerector de la Universitat de Barcelona. El 26 d'octubre de 1900 va ser designat rector de la universitat barcelonina per reial ordre. Uns incidents estudiantils a l'inici del curs 1901-1902, quan uns alumnes van xiular a oficials de l'exèrcit, van provocar la seva suspensió per part del Ministeri d'Instrucció Pública i Belles Arts, el que el va portar a presentar la dimissió. La pressió dels estudiants - que es van declarar en vaga- i del claustre van portar a Garriga Nogués a fer marxa enrere i tornar a assumir el rectorat, pronunciant un encès i ovacionat discurs davant els alumnes.

"Vuestra actitud tan prudente como enérgica y la inquebrantable adhesión de todos los profesores de la universidad, han sido causa del triunfo obtenido por la razón y la justicia. Yo, con la energía que imprime el carácter catalán [...] he protestado en términos enérgicos contra determinadas medidas y he presentado la dimisión de mi cargo que no solicité y que me fue impuesto por el anterior gobierno. El resultado ha sido la reposición en mi cargo y la súplica que retirase mi dimisión; lo cual efectué por consideración a mis dignos compañeros, a vosotros y a la tranquilidad y bienestar de Barcelona. Soy español y catalán y dispuesto a probar que si nos envían caballos castellanos para pisotearnos con sus inmundos cascos y armas castellanas para herirnos, tenemos pechos para morir y reproducir las antiguas escenas de Numancia y de Sagunto". (Fragment del discurs de Garriga Nogués davant dels estudiants).


CONSEQÜÈNCIES En resposta a aquestes paraules, el Consell de Ministres acordà la destitució del rector, certificada per Reial Decret el 18 de novembre 1901.

El 21 de novembre de 1901, Rafael Rodríguez Méndez és nomenat nou rector de la Universitat.


OBSERVACIONS Garriga Nogués va seguir exercint com a catedràtic, arribant fins i tot a assumir de nou el deganat de Filosofia i Lletres de forma interina, als pocs mesos d'haver estat destituït com a rector. El 1905, tot i haver complert l'edat reglamentària de jubilació, 70 anys, va obtenir un permís especial del Ministeri per seguir la seva tasca docent. Malalt de Parkinson, va morir un any més tard. La capella ardent es va instal·lar al recinte de la universitat i el seu funeral es va convertir en un acte multitudinari.

Segons la Wikipedia (en castellà), el Consell de Ministres que acordà la destitució del rector, era presidit pel Comte de Romanones. En la data dels incidents, però, qui era president del Consell de Ministres era Práxedes Mateo Sagasta, en el govern liberal des de març del 1902. Romanones no ho seria fins uns quants anys més tard. El que sí era Romanones en aquell moment era, efectivament, Ministre d'Instrucció Pública i Belles Arts.

Datació

ANY 1901

MÉS Novembre

DATA EXACTA 18/11/1901

DÈCADA 1900s

Localització

LOCAL GENÈRIC DOCUMENT

LOCALITAT

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) RAMON GARRIGA NOGUÉS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA FILÒLEG, CATEDRÀTIC I RECTOR DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

VÍCTIMA (JURÍDICA) UB - UNIVERSITAT DE BARCELONA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA UNIVERSITAT


Dades autor/s

AUTOR/S PRÁXEDES MATEO SAGASTA; CONDE DE ROMANONES (ÁLVARO DE FIGUEROA Y TORRES MENDIETA)

QUALIFICACIÓ AUTOR/S PRESIDENT DEL CONSELL DE MINISTRES D'ESPANYA; MINISTRE D'INSTRUCCIÓ PÚBLICA I BELLES ARTS

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AUTORITATS GOVERNAMENTALS

ORGANITZACIÓ GOVERN DE L'ESTAT

Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) ALTRES

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCRIMINACIÓ LABORAL


Elements discursius

Fonts

DOCUMENT

LA VANGUARDIA - HEMEROTECA (N.I.) La Vanguardia. 15/11/1901

La Vanguardia, 15-11-1901, p. 3.

NOTÍCIA

LLIBERTAT.CAT 14/11/1901 1901 És destituït el rector de la universitat per la xiulada als militars

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) Práxedes Mateo Sagasta

VIQUIPÈDIA (N.I.) Ramón Manuel Garriga Nogués

VIQUIPÈDIA (N.I.) Conde de Romanones