Diputat Balbontín: "La separación de Cataluña frente al resto de España, no. Primero la guerra civil, sin aspavientos, sin apasionamientos"(…) "estáis obligados a vivir en sociedad, como todas las personas civilizadas"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Jose Antonio Balbontin, 1912

FITXA 0630

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ El 1932 el diputat socialrevolucionari de l’esquerra andalusa Balbontín, igual que els feixistes, va invocar la violència quan parlant en un debat sobre l’ensenyament va dir: «La separación de Cataluña frente al resto de España, no. Primero la guerra civil, sin aspavientos, sin apasionamientos, porque una guerra civil (Rumores) —es cosa que tengo pensada, que no responde a una pasión sino a un convencimiento— una guerra civil que desembocase en la revolución social resolvería todos los problemas que tiene España planteados mejor que una separación suicida.»[529] La idea d’aquest diputat andalús també era defensada pel militarisme i pels falangistes, que propugnaven la dialèctica de les pistoles. Tots hi estaven d’acord. Però foren els catalans els qui ho varen patir d’una forma especial. L’imperialisme del diputat Balbontín era radical. En el mateix debat va negar que Catalunya fos una nació i va mantenir que no tenia dret a ser-ho; adreçant-se als catalans va sentenciar: «No tenéis derecho a estar solos, sino que estáis obligados a vivir en sociedad, como todas las personas civilizadas, y si os molesta la civilización, emigrad a una isla remota, apartaos de la sociedad europea, porque en Europa está prohibida la barbarie tarraconense.» Després d’aquests debats sobre l’Estatut d’Autonomia al Congrés dels Diputats, es podia concloure, tal com va fer Rovira i Virgili, que a l’Espanya castellana tot continuava igual. Els intel·lectuals unitaristes d’aleshores comparats amb els anteriors (Núñez de Arce, Leopoldo Alas, etc.) tenien més erudició i més densitat mental, però l’estructura espiritual i l’instint de dominació eren els mateixos. Practicaven un nacionalisme castellanista agut, a dins «els crema un foc que flameja per ulls i orelles i boca, i que fa roents llurs paraules orals i escrites. (…) Ells poden proclamar la sobirania còsmica; nosaltres ens acontentem amb la inexpugnable sobirania dels nostres cors, més forta que la força de les Constitucions de paper i que les definicions de Parlament i de càtedra.»[530]

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS [529] Diario de sesiones de les Cortes Constituyentes, núm. 209, 29 de juliol de 1932, p. 7517. [530] La Publicitat, «De Núñez de Arce a Unamuno», 1 d’octubre de 1931.


Datació

ANY 1932

MÉS Juliol

DATA EXACTA 29/7/1932

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC CAMBRA LEGISLATIVA

LOCALITAT CONGRÉS DEL DIPUTATS

MUNICIPI MADRID

COMARCA N/A

PROVÍNCIA MADRID

COMUNITAT AUTÒNOMA MADRID

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA CATALANISTES, EN GENERAL

VÍCTIMA (JURÍDICA) N.I.

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA N.I.


Dades autor/s

AUTOR/S JOSÉ ANTONIO BALBONTÍN GUTIÉRREZ

QUALIFICACIÓ AUTOR/S ADVOCAT, POLÍTIC I ESCRIPTOR ESPANYOL; DIPUTAT A LES CORTS REPUBLICANES

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) PARTIT POLÍTIC

ORGANITZACIÓ PARTIDO SOCIAL REVOLUCIONARIO


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) Discurs de l'odi (altres)


Elements discursius

Negació de la nació catalana

Estrangerització dels catalanistes

Fonts

INFORMACIÓ

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 08-mar-15 CATALANOFÒBIA 24. L’autonomia «ad cautelam»

VIQUIPÈDIA N.I. José Antonio Balbontín Gutiérrez

LLIBRE

EDICIONS 62 Francesc Ferrer i Gironès 31-dic-00 Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història