Una trentena de detinguts en l'acte de l'11 de setembre d'homenatge a Rafael Casanova

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0370

Pàgina de diari «La Mainada» del 1901
Detall de la fotografia
Caricatura publicada a l’Esquella de la Torratxa el 1901, parodiant els fets de la diada d’aquell any. Font: BLOG DEL MUSEU ETNOLÒGIC DE BARCELONA [1]


Narració dels fets

DESCRIPCIÓ La Diada de l’11 de setembre del 1901 va suposar un abans i un després en el moviment catalanista. Era un moment d’efervescència política a Catalunya i grups nacionalistes es van aplegar entorn el monument a Rafael Casanova, en una manifestació convocada per Lluís Marsans i alguns joves d'Unió Catalanista. La policia va intervenir i hi hagueren més d’una vintena de detencions. Un jove Folch i Torres va ser un d’ells i va estar uns dies a la presó.


CONSEQÜÈNCIES L’autoritat va imposar multes a molts dels detinguts. La data en què arrenca el Nacionalisme radical del S.XX és l’11 de setembre de 1901, en què dóna un important pas endavant pel seu simbolisme. L’associació patriòtica Catalunya i Avant va realitzar una ofrena floral al monument a Rafael de Casanoves després d’un acte, que va anar seguida de 23 detencions inicials i posteriors detencions de les persones que s’hi solidaritzaven. Aquest fet va provocar una multitudinària manifestació catalanista quatre dies després i el desvetllament de la Diada com a referent reivindicatiu. Des d’aleshores, les Diades de començaments de segle es distingeixen per les batusses entre catalanistes i la policia, o bé amb enfrontaments amb els grups ultres contemporanis, els seguidors d’Unión Monàrquica.


OBSERVACIONS D’aquí va néixer l’entitat La Reixa, liderada per Vicenç Albert Ballester, i on es va integrar Josep Maria Folch i Torres, i que és considerada la primera entitat de suport a represaliats polítics.

La revista En Patufet, de la qual Folch i Torres va ser l’ànima, va ser un autèntic fenomen de masses. Fou la primera revista infantil en català i va arribar a editar 85.000 exemplars, amb més de 300.000 lectors setmanals. Folch i Torres va tenir renom també com a novel•lista, després de guanyar el primer premi de la revista L’Avenç l’any 1904 amb la seva novel•la Lària, adscrita als corrents modernistes. Però l’autor d’Els Pastorets, com es veu, va ser també un activista polític formidable.

El fet que acabaria per consolidar l'11S com la diada nacional de Catalunya, en detriment del Corpus –que té el problema afegit de ser una data mòbil depenent del calendari pasqual– és possiblement la reacció de les autoritats, que molts anys van intentar impedir les ofrenes a Casanova i al Fossar, provocant ferits i detinguts.


Datació

ANY 1901

MÉS Setembre

DATA EXACTA 11/09/1901

DÈCADA 1900s

Localització

LOCAL GENÈRIC MANIFESTACIÓ

LOCALITAT MONUMENT A RAFAEL CASANOVA

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) [1] JOSEP MARIA FOLCH I TORRES; [2] TRENTA PERSONES MÉS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA DRAMATURG I ESCRIPTOR CATALÀ; [2] N.I.; ALGUNS MEMBRES D'U.C.

VÍCTIMA (JURÍDICA) U.C. - UNIÓ CATALANISTA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA PARTIT POLÍTIC


Dades autor/s

AUTOR/S INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S GUÀRDIES

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) A.C.E. - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ FORCES DE SEGURETAT (NO INFORMADES)


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) ALTRES

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) REPRESSIÓ MANIFESTACIONS CATALANISTES


Elements discursius

Fonts

NOTÍCIA

LLIBERTAT.CAT 03-feb-09 El moviment antirepressiu del nacionalisme radical a principis de segle (1900-1930)

NACIÓ DIGITAL 18-dic-16 El Folch i Torres independentista

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA Josep Maria Folch i Torres

BLOG DEL MUSEU ETNOLÒGIC DE BARCELONA L’origen de la Diada

XARXES SOCIALS

TWITTER 02-may-17 1901. 31 Catalanistes son detinguts el 11 de setembre per posar una corona de flors a l'estàtua de Rafael Casanova.