Un quixotesc president Macià és caricaturitzat com un boig enfollit per l'estatut en un acudit gràfic de la revista Gracia y Justicia

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0139

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Anys 30 - Acudit gràfic de l’Orbegozo a la Revista Gracia y Justicia, en que en Macià era l’Alonso Quijano, enfollit per l’Estatut, «el más extraño pensamiento que jamás dio loco en el mundo» - recollit sense referència al llibre Tempesta (2015).

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS Durant el procés de negociació de l'Estatut a Madrid, la premsa espanyolista ridiculitzà reiteradament la figures de Francesc Macià i Ventura Gassol, emprant el recurs gràfic d'equipar-los a Don Quixot i Sancho Panza. A tall d'exemple, vegeu abaix a la galeria d'imatges algunes portades de la revista humorística conservadora 'Gracia y Justicia' o del diari madrileny 'El Imparcial'.

La revista 'Gracia y Justicia' va arribar a tenir tiratges mitjans per sobre de 200.000 exemplars. Al començament de 1933, el seu tiratge va aconseguir els 250.000 exemplars, xifra molt superior a la dels principals periòdics de l'època. Autodefinit en els seus començaments com a Òrgan extremista de l'humorisme nacional, a partir del núm. 33, de data 26 d'abril de 1932, va passar a denominar-se Òrgan extremista de l'humorisme popular. La revista va suposar, segons José Ramón Montero Gibert, «la millor expressió de l'humor bast, groller i baix que van ser capaces les dretes a partir de 1931» i per Montero Pérez Hinojosa «el millor exponent de la premsa demagògica de la seva època». No obstant això Martín Sánchez opina que la duresa de les crítiques a 'Gracia y Justicia' va ser menor —i amb un to més «sorneguer»— que en 'El Siglo Futuro', més agressives aquestes últimes.

Datació

ANY 1931 a 1936(?)

MÉS N.I.

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC REVISTA

LOCALITAT

MUNICIPI MADRID

COMARCA AREA METROPOLITANA DE MADRID

PROVÍNCIA MADRID

COMUNITAT AUTÒNOMA MADRID

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) FRANCESC MACIÀ

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA #N/A


Dades autor/s

AUTOR/S OBERGOZO

QUALIFICACIÓ AUTOR/S DIBUIXANT

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ GRACIA Y JUSTICIA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Comportaments violents/delictius

Elements discursius

Catalanisme i malaltia mental

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA N.I. Gracia y Justicia

LLIBRE

KIT-BOOK 31/12/2015 Tempesta