Un periodista amic de Franco escriu que Catalunya mereix un càstig bíblic

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El Tebib Arrumi (esquerra), 1909
Tebib Arrumi: Castilla por España y Cataluña roja (1940)

FITXA 0061

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Un amic íntim de Franco, Victor Ruiz Albéniz, que signava com "El Tebib Arrumi", va publicar un article on demanava que Catalunya rebés "un càstig bíblic (Sodoma i Gomorra) per purificar la ciutat roja, la seu de l'anarquisme i separatisme com a únic remei per extirpar aquests dos càncers pel termocauteri implacable": "Yo lo llevaba fijo en mi mente el día 26 cuando con las tropas de Juan Bautista me metía en el Tibidabo, en Pedralbes. No quería hacerme ilusiones. Están vencidos y soportarán, porque son gente despierta, su derrota y nuestro triunfo; pero...¿convencidos?...ah! eso ya es más difícil. Quizás imposible. Barcelona seguirá siendo el garbanzo negro de la olla nacional. Por lo menos durante un par de generaciones. Al enjuiciar así el problema catalán del presente y el porvenir, no era ciertamente de los más pesimistas. Yo he oido a más de una persona de claro juicio y temple sereno propugnar la conveniencia de un castigo bíblico (Sodoma, Gomorra) para purificar la ciudad roja, la sede del anarquismo y separatismo , y como único remedio para extirpar esos dos cánceres, señalar el termocauterio destructor implacable". El Tebib Arrumi. Heraldo de Aragón. 4 de febrer de 1939.

CONSEQÜÈNCIES La mort dels "incurables" i l'empresonament dels "reeducables" en una espècie de mesura eugenèsica. Davant l'enorme quantitat de convictes es creen Camps de concentració i Batallons de treball, on els "desafectes" segueixen una estricta disciplina de treball i religió.

OBSERVACIONS Cal considerar que el feixisme feia una neteja d'Espanya, una purga dels "pitjors" individus, espanyols incomplerts que havien "contret" el comunisme o el separatisme, o en el cas català -el pitjor de tots-, ambdues patologies alhora. Hi ha nombroses al·lusions a la neteja d'Espanya per part d'importants militars sollevats, inclòs el mateix Franco, de religiosos (p.e. l'any 1936 el Bisbe de Pamplona deia concedir cent dies d'indulgència per cada marxista que fos depurat d'Espanya), i de periodistes afins.

Cal considerar també un rerefons racista, car es considerava que els individus racialment inferiors eren més propensos a adquirir les patologies comunista i/o separatista.

Així mateix, per al Serrano Suñer, cunyat de Franco i Ministre de l'Interior, el nacionalisme català era "una malaltia." Catalunya va patir l'odi engendrat pels insurrectes al ser considerada una regió plena de traïdors, a causa principalment als atacs contra el personal i els béns de l'Església durant la Guerra Civil.

Ruiz de Albéniz, fou avi d'Alberto Ruiz-Gallardón, alcalde de Madrid y ministre de Justicia del PP.

Datació

ANY 1939

MÉS Febrer

DATA EXACTA 04/02/1939

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT N.I.

MUNICIPISARAGOSSA

COMARCA SARAGOSSA

PROVÍNCIA SARAGOSSA

COMUNITAT AUTÒNOMA ARAGÓ

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades autor/s

AUTOR/S VÍCTOR RUIZ ALBÉNIZ (EL TEBIB ARRUMI)

QUALIFICACIÓ AUTOR/S Periodista, escriptor i cronista de guerra del cuarter general de Franco

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ HERALDO DE ARAGÓN


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI ('HATE SPEECH')

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)

Elements discursius

Apologia de l'ús de la força contra Catalunya

Catalanisme i metàfores organicistes

Fonts

INFORMACIÓ

TRIPOD (N.I.) CATALANOFOBIA

VIQUIPÈDIA (N.I.) Franquisme a Catalunya

WIKIPEDIA (castellà) (N.I.) Víctor Ruiz Albéniz

WIQUIPEDIA (castellà) (N.I.) Franquismo en Cataluña - Anticatalanismo

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.

VOGT, HERIBERT (2015) Tempesta KIT-BOOK