Tusquets: el ejército rojo, con sus “escuadras”, sus “uniformes” y sus “saludos reglamentarios”... idénticos a los adoptados por los “escamots” de Cataluña, se disponía a sustituir el ejército y a implantar el sovietismo

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Capçaleres de El Correo Catalán.

FITXA 2066

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ El Correo Catalán, 28 de març de 1934, article "La “nueva” Alemania. Estado social que precedió a la revolución hitleriana. Semejanza del bolchevismo alemán con el de Cataluña" de Juan Tusquets: «El comunismo crecía en proporciones alarmantes. Los incendios, las barricadas, los crímenes sociales anunciaban el próximo triunfo de los agentes de Lenin, en su mayoría judíos y en su casi totalidad extranjeros. [...] Grandes mítines proclamaban su fuerza y unidad crecientes y el ejército rojo, con sus “escuadras”, sus “uniformes” y sus “saludos reglamentarios” absolutamente idénticos a los adoptados por los “escamots” de Cataluña, se disponía a sustituir el ejército y a implantar el sovietismo» (citat a la tesi doctoral de Pérez i Ventayol, 2015, p. 259).


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS Joan Tusquets Terrats (1901-1998) fou un pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemitess, antimaçòniques i anticomunistes. Va néixer en una família de banquers rics de Barcelona. El seu pare era descendent de banquers jueus, nacionalista català i amic de Francesc Cambó. Quan era professor al seminari de Barcelona fou comissionat per a escriure un llibre sobre la teosofia de Madame Blavatsky. Aleshores va desenvolupar "un interès obsessiu en les societats secretes". Durant la Segona República Espanyola la seva obsessió vers la maçoneria esdevingué patològica, acusant a tort i dret (p.e. al President Macià), i publicant pamflets on descrivia teories conspiratòries.

A la perifèria de la conspiració militar contra la República a través dels seus vincles amb els carlins catalans, mossèn Tusquets arribaria a tenir influència en la dreta espanyola, i específicament sobre Franco -qui va devorar amb entusiasme les seves diatribes antisemites i antimaçòniques-, i arribaria a nomenar-lo mentor de la seva filla. La influència d'en Tusquets sobre en Franco, i per tant sobre el franquisme, fou tant enorme que, passada la guerra civil, durant dues dècades en Franco escrigué una quarantena d'articles, amb el pseudònim Jakin Boor, contra la maçoneria, el judaisme (instigador d'aquesta), i en definitiva contra l'anti-Espanya (p.e. La masonería no descansa, del març de 1960).

Ramón Serrano Suñer, cunyat de Franco i mà dreta de 1937 a 1941 va lloar posteriorment la contribució de Tusquets a "la creació de l'atmosfera que va conduir a la insurrecció nacional".

Datació

ANY 1934

MÉS Març

DATA EXACTA 28/03/1934

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT BARCELONA

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA) ERC - ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA PARTIT POLÍTIC


Dades autor/s

AUTOR/S JOAN TUSQUETS TERRATS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S Pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemites, antimaçòniques i anticomunistes.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ EL CORREO CATALÁN


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Catalanisme i maçoneria

Catalanisme i marxisme

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) Joan Tusquets Terrats

J. TUSQUETS. El Correo Catalán, 28 de març de 1934, article "La “nueva” Alemania. Estado social que precedió a la revolución hitleriana. Semejanza del bolchevismo alemán con el de Cataluña"

Joan Pérez i Ventayol, Els debats sobre la qüestió jueva a Catalunya (1917-1939). UAB. 2015