Tusquets: El separatismo y el afrancesamiento impuestos a los masones de España, antecedentes de la ultima manifestación de la “Esquerra de Catalunya"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Capçaleres de El Correo Catalán.


FITXA 2065

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ El Correo Catalán, 3 de maig de 1934. Juan Tusquets: «Crimen de lesa patria. La masonería española acepta la inspección de un comité extranjero. El separatismo y el afrancesamiento impuestos a los masones de España por el Gran Oriente de la calles de Cadet. Antecedentes de la ultima manifestación de la “Esquerra de Catalunya”». En aquesta article, Tusquets tornava a carregar contra ERC, acusant-la de ser separatista i de ser un producte de la maçoneria francesa (citat a la tesi doctoral de Pérez i Ventayol, 2015, p. 259).


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS Joan Tusquets Terrats (1901-1998) fou un pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemitess, antimaçòniques i anticomunistes. Va néixer en una família de banquers rics de Barcelona. El seu pare era descendent de banquers jueus, nacionalista català i amic de Francesc Cambó. Quan era professor al seminari de Barcelona fou comissionat per a escriure un llibre sobre la teosofia de Madame Blavatsky. Aleshores va desenvolupar "un interès obsessiu en les societats secretes". Durant la Segona República Espanyola la seva obsessió vers la maçoneria esdevingué patològica, acusant a tort i dret (p.e. al President Macià), i publicant pamflets on descrivia teories conspiratòries.

A la perifèria de la conspiració militar contra la República a través dels seus vincles amb els carlins catalans, mossèn Tusquets arribaria a tenir influència en la dreta espanyola, i específicament sobre Franco -qui va devorar amb entusiasme les seves diatribes antisemites i antimaçòniques-, i arribaria a nomenar-lo mentor de la seva filla. La influència d'en Tusquets sobre en Franco, i per tant sobre el franquisme, fou tant enorme que, passada la guerra civil, durant dues dècades en Franco escrigué una quarantena d'articles, amb el pseudònim Jakin Boor, contra la maçoneria, el judaisme (instigador d'aquesta), i en definitiva contra l'anti-Espanya (p.e. La masonería no descansa, del març de 1960).

Ramón Serrano Suñer, cunyat de Franco i mà dreta de 1937 a 1941 va lloar posteriorment la contribució de Tusquets a "la creació de l'atmosfera que va conduir a la insurrecció nacional".

Datació

ANY 1934

MÉS Maig

DATA EXACTA 03/05/1934

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT BARCELONA

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA) ERC - ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA PARTIT POLÍTIC


Dades autor/s

AUTOR/S JOAN TUSQUETS TERRATS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S Pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemites, antimaçòniques i anticomunistes.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ EL CORREO CATALÁN

Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Catalanisme i maçoneria


Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) Joan Tusquets Terrats

VIQUIPÈDIA (N.I.) [ El Correo Catalán]

J. TUSQUETS. El Correo Catalán, 3 de maig de 1934

Joan Pérez i Ventayol, Els debats sobre la qüestió jueva a Catalunya (1917-1939). UAB. 2015