Sánchez Albornoz: "Vasconia y Cataluña han ordeñado y siguen ordeñando a su placer la vaca española. Hermandad política sí, pero con igualdad fiscal para todos los que quieran seguir siendo españoles"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0507

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Gràcies a unes dades subministrades pel Banc de Bilbao, ... es verificarà que Catalunya continuava aportant a l’erari una quantitat superior a la que els catalans rebien pels serveis públics. El 1973 el ròssec negatiu del sector públic (tresor públic + assegurances socials) només afectava les comunitats següents, perquè totes les altres tenien un ròssec positiu: Com es pot veure, els fluxos tributaris dels diferents territoris de l’estat de 1973 palesen que Catalunya aportava de massa a l’administració el 8’4 % del seu producte interior brut, la qual cosa és molt important, ja que significa que aquesta política de drenatge retardava l’acumulació de capital i consegüentment el creixement econòmic de Catalunya. Aquest fet afectava especialment Catalunya, si es té en compte que el flux de capitals absorbits pel sector públic en relació amb el ròssec de la balança comercial catalana representava el 66 %.

Malgrat aquestes dades dels fluxos financers, encara hi havia la impostura que els catalans vivien a costa dels altres. Un savi com Claudio Sánchez Albornoz el 1973 escrivia que no s’havia d’oblidar el passat i que «al forjar la España futura no deben olvidarse otras realidades. Vasconia y Cataluña han ordeñado y siguen ordeñando a su placer la vaca española. (...) Podrán idearse fórmulas de convivencia muy distintas para articular la España del futuro. (...) Hermandad política sí, pero, con igualdad fiscal para todos los que quieran seguir siendo españoles. Y punto final al ordeñamiento de la vaca española».[612] Es pot veure com costa de fer surar la veritat en la política. Hi domina més el sentiment castellà que no pas la racionalitat quant a les finances i l’economia. (Ferrer i Gironès, 2000: 296-297).


(53) 1973 "Al forjar la España futura no deben olvidarse otras realidades. Vasconia y Cataluña han ordeñado y siguen ordeñando a su placer la vaca española. Podrán idearse fórmulas de convivencia muy distintas para articular la España del futuro. Hermandad política sí, pero con igualdad fiscal para todos los que quieran seguir siendo españoles. Y punto final al ordeñamiento de la vaca española" Claudio Sánchez Albornoz. Académico de la Real Academia de ha Hostoria.

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS


Datació

ANY 1973

MÉS No Informat

DATA EXACTA

DÈCADA 1970s


Localització

LOCAL GENÈRIC N.I.

LOCALITAT

MUNICIPI N.I.

COMARCA N/A

PROVÍNCIA N.I.

COMUNITAT AUTÒNOMA N.I.

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA CATALANS, EN GENERAL

VÍCTIMA (JURÍDICA) GENERALITAT DE CATALUNYA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA ADMINISTRACIÓ AUTONÒMICA

Dades autor/s

AUTOR/S CLAUDIO SÁNCHEZ-ALBORNOZ

QUALIFICACIÓ AUTOR/S HISTORIADOR I POLÍTIC ESPANYOL, MEMBRE DE LA RAH

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) ENTITAT LINGÜÍSTICA / CULTURAL

ORGANITZACIÓ REAL ACADEMIA DE LA HISTORIA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Catalanisme, avarícia i egoisme

Apologia de l'ofec econòmic

Fonts

INFORMACIÓ

TRIPOD (N.I.) CATALANOFOBIA

VIQUIPÈDIA (N.I.) Claudio Sánchez-Albornoz

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.