Sánchez Albornoz: "Castilla no ha impuesto su lengua (…). El castellano ha triunfado por la superioridad de sus grandes escritores frente a los escritores de las otras regiones"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0511

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ (55) 1977 "Castilla no ha impuesto su lengua -la lengua de la España central-. El castellano ha triunfado por la superioridad de sus grandes escritores frente a los escritores de las otras regiones" Claudio Sánchez Albornoz. Académico de la Real Academia de la Historia.

La negació de l’opressió de la llengua catalana per part de l’Estat, no era pas exclusiva de Salvador de Madariaga, sinó que formava part de l’ideari espanyol, el qual pretenia que no s’havia imposat mai el castellà. Sánchez Albornoz, que el 1918 va guanyar la càtedra d’història d’Espanya a la universitat de Barcelona i que, per tant, podia conèixer la realitat catalana, garantia amb el seu prestigi científic que «Castilla no ha impuesto su lengua —la lengua de la España central. El castellano ha triunfado por la superioridad de sus grandes escritores frente a los escritores de las otras regiones».[493] Si, efectivament, el castellà no es va imposar mai, ¿qui recoi devia fer les més de cinquanta lleis per obligar-ne el seu ús? ¿I per què s’enfadaven tant quan es demanava de recuperar l’oficialitat de la llengua catalana? (Ferrer i Gironès, 2000: 239).


CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS En el nacionalisme espanyol no era infreqüent la idea que Espanya era Castella. La tesi de Menéndez Pidal era que «Castilla ha hecho a España», tesi completada per la d’Ortega y Gasset: «Castilla hizo a España y la deshizo.» Claudio Sánchez Albornoz va encunyar la seva aportació: «Castilla hizo a España y España deshizo a Castilla.» Américo Castro també tenia un interès preferent per Castella, ja que considerava que aquesta va determinar Espanya molt més que cap altre territori peninsular; també va mantenir que «algunos piensan que a mi me interesa sólo la media España castellana y no la otra. Mas, en primer lugar, yo no tengo la culpa de que Castilla haya estado a punto de absorber totalmente a toda la Península» (Ferrer i Gironès, 2000: 258).

[493] Claudio Sánchez Albornoz. El drama de la formación de España y los españoles, Edhasa, Barcelona, 1977, p. 115.

  • En el llibre de Ferrer i Gironès, la referència d'aquesta cita està contextualitzada als anys 20.

Datació

ANY N.I.

MÉS No Informat

DATA EXACTA

DÈCADA 1920s

Localització

LOCAL GENÈRIC DECLARACIONS

LOCALITAT

MUNICIPI N.I.

COMARCA N/A

PROVÍNCIA N.I.

COMUNITAT AUTÒNOMA N.I.

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA CATALANOPARLANTS EN GENERAL

VÍCTIMA (JURÍDICA) N.I.

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA N.I.


Dades autor/s

AUTOR/S CLAUDIO SÁNCHEZ-ALBORNOZ

QUALIFICACIÓ AUTOR/S HISTORIADOR I POLÍTIC ESPANYOL, MEMBRE DE LA RAH

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) ENTITAT LINGÜÍSTICA / CULTURAL

ORGANITZACIÓ REAL ACADEMIA DE LA HISTORIA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Banalització imposició castellà a Catalunya

Fonts

INFORMACIÓ

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 19/05/2015 CATALANOFÒBIA 21: La perpetuació de la diglòssia


LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.

INFORMACIÓ

TRIPOD (N.I.) CATALANOFOBIA

VIQUIPÈDIA (N.I.) Claudio Sánchez-Albornoz

XARXA SOCIAL

FÒRUM VILAWEB (N.I.) Catalanofòbia i Dictadura invisible espanyola.