Professor d'institut és condemnat en un judici ràpid per haver parlat en català a dos policies en una identificació

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0096

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ "Els fets començaren un dimecres hora baixa quan el Marc Peris es trobava amb dos companys més a la terrassa d’un bar a la cèntrica plaça d’en Coll. En aquells moments es personaren dos policies nacionals que procediren a identificar els joves. Davant d’aquesta arbitrarietat, en Marc els hi demanà – en català – quin era el motiu de la identificació. La resposta del policia va ser ""no te entiendo. Hablame en castellano"". El company repetí la pregunta i a partir d’aquí el policia el va fer aixecar i l’apartaren dels altres companys.

Al ser apartat del grup, davant l’atònita mirada de les presents a la plaça, el policia realitzà una clau amb la qual luxà el braç del company. Instants després era emmanillat, introduit dintre d’una furgoneta i conduit a la Prefectura de la Polícia Nacional. Dintre de la furgona va ser amenaçat de que li ""partirian la cara"". Passades unes tres hores després de la detenció, el jove va ser posat en llibertat . L’endemà se’l cità per un judici ràpid sota l’acusació de desobediència que ha acabat amb la imposició d’una multa de 180 euros. Passades unes tres hores després de la detenció, el jove va ser posat en llibertat . L’endemà se’l cità per un judici ràpid sota l’acusació de desobediència que ha acabat amb la imposició d’una multa de 180 euros."

CONSEQÜÈNCIES Marc Peris fou condemnat per «una falta de respecte als agents de l'autoritat». La jutgessa del Jutjat número 5 d'Instrucció de Palma creu demostrat que el jove s'enfrontà a la Policia amb una actitud «menyspreant» i «insultant» cap a la seva tasca. La sentència no fa cap referència a la discriminació lingüística que diu haver patit el jove i l'obliga a pagar sis euros diaris de multa durant 30 dies. Segons la sentència, el jove, de 28 anys, qualificà els agents de «feixistes» quan aquests li demanaren que s'identificàs, els acusà de ser «la Policia de Franco» i es negà a ser escorcollat. M.Peris negà ahir la versió de la Policia, que la jutgessa considerà «versemblant», i mantingué que en cap moment insultà els agents ni es resistí, obeí les seves ordres i només els demanà en català per què l'estaven identificant. «L'actitud hostil dels agents començà quan els vaig parlar en català. Llavors em van dir: hablame en español, no te entiendo», assegurà el condemnat, qui manifestà haver «sentit por» durant l'actuació policial que es produí dimecres horabaixa a la plaça d'En Coll de Palma. El professor, qui es considera víctima d'un cas de discriminació lingüística, estudia iniciar una acció judicial per detenció il·legal contra els agents. De fet, durant el judici es reservà aquest dret. Tot i la versió del professor, la sentència diu que «les declaracions del denunciat i dels testimonis negant que es produís cap incident amb els agents no tenen credibilitat perquè només el denunciat fou detingut malgrat que hi havia més persones que foren identificades». Per això, la jutgessa el condemna per una falta tipificada en l'article 634 del Codi Penal. Segons fonts policíaques, el jove havia estat detingut fa tres anys a València per resistència i desobediència a l'autoritat. La sentència no recull cap referència a la qüestió lingüística tot i que l'atestat de la Policia sí que indicava que s'havia increpat en català els agents.

OBSERVACIONS Diverses persones es concentraren a les portes de la Jefatura a esperar notícies del detingut. Val a dir que l’actitut de la polícia va ser en tot moment xulesca i despectiva. Al mateix moment de l’arribada, el polícia que havia efectuat la detenció, es negà a facilitar cap tipus d’informació al·legant que això era ""competencias del juez"". També cal destacar que diverses persones que esperaven la posada en llibertat del company varen ser expulsades de les dependències policials de males maneres i sota amenaça de ser detingudes. La detenció d'aquest jove mobilitzà dimecres dirigents de l'Obra Cultural Balear, com Jaume Mateu i Tomeu Martí. També es personà a les portes de la Prefactura el regidor del PSM, Pere Muñoz.

La notícia de la detenció va fer que una vintena de persones, entre les quals s'hi trobaven els dirigents de l'OCB, el regidor nacionalista Pere Muñoz i el misser Jaime Bueno, s'interessassin per la detenció i fessin guàrdia a les portes de la Prefactura. Tomeu Martí contactà, passades les nou del vespre, amb el delegat del Govern, Ramon Socias. Segons explicà el mateix Martí, el contacte telefònic es realitzà «quan érem dins les dependències. En aquells moments ens estaven traient al carrer de molt males maneres, raó per la qual vaig dirigir el mòbil en direcció als policies que ens cridaven. El delegat ho va poder escoltar tot el que ens deien i la manera com ho feien». Martí explicà també que «estam molt satisfets per l'interès que ha demostrat Ramon Socias», informa ""Diari de Balears"".(23/VI/2006).


Datació

ANY 2006

MÉS JUNY

DATA EXACTA 21/06/2006

DÈCADA 2000s


Localització

LOCAL GENÈRIC VIA PÚBLICA

LOCALITAT PLAÇA DEL COLL DE PALMA

MUNICIPI PALMA

COMARCA PALMA

PROVÍNCIA ILLES BALEARS

COMUNITAT AUTÒNOMA ILLES BALEARS

TERRITORI LES ILLES


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) MARC PERIS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA DISSENYADOR I PROFESSOR DE DIBUIX A UN INSTITUT


Dades autor/s

AUTOR/S DOS INDIVIDUS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S UNA PARELLA D'AGENTS DE LA POLICIA NACIONAL

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) A.C.E. - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ POLICIA NACIONAL


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCRIMINACIÓ ORAL


Comportaments violents/delictius

MENYSPREUS/HUMILIACIONS


Fonts

NOTÍCIA

BLOG SETEMBRE NEGRE 23/06/2006 Balears: condemnen a un professor que es va dirigir en català a uns policies! (Font original Diari de Balears(23/VI/2006).

LOBBY PER LA INDEPENDENCIA 22/07/2012 PERE SERRA: EXEMPLES D'INTOLERÀNCIA: 21 DE JUNY DE 2006 MARC PERIS (Font original Diari de Balears(22/VII/2012).

INFORMACIÓ

RACÓ CATALÀ 23/06/2006 Comunicat >> Parlar en català no és cap delicte!

LLIBRE IGNASI BEA SEGUÍ 11/09/2013 ¡En cristiano! Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana http://www.cossetania.com/en-cristiano-1403