Onésimo Redondo escriu contra "la democracia judaizante superburguesa" i a favor de "la pura nacionalidad hispana y de las posibilidades imperiales de la Raza"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Monument a Onésimo Redondo fent la salutació feixista, derrocat al febrer de 2016. Valladolid

FITXA 0140

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Anys 30 - Onésimo Redondo escriu contra la democràcia i la burgesia (quasi els únics burgesos a Espanya eren catalans) "...Pero si la revolución social es una necesidad y un grito de justicia, hay que defender ese movimiento sano y juvenil de las corrupciones traidoras que proceden de la democracia judaizante superburguesa, como de las máquinas internacionales con sello marxista, que descaracterizarían la genuina revolución hispánica para hacernos siervos de Moscú... Nuestras campañas se inspiran en estas directrices: 1ª Afirmación de la pura nacionalidad hispana y de las posibilidades imperiales de la Raza... La nueva política hispánica, que cada día se va sintiendo con más perentoria necesidad, tratará como reos de lesa patria a los que intenten semejante delito contra la fortaleza y el honor de la raza..." - recollit sense referència al llibre Tempesta (2015).

CONSEQÜÈNCIES Cal considerar que amb l'arribada de la República es donava veu i autonomia a Catalunya i l'Espanya basada en el mite castellà es sentia amenaçada. Per això s'aixecaren veus, com la d'en Redondo, que propugnaven el supremacisme castellà: Al 1934, Redondo escrigué: "...Castilla siente de cerca el placer anticipado de su próxima revancha. Vemos en peligro cierto nuestro pueblo, nuestra alma, nuestro país. Ya es imposible prolongar el letargo. Castilla se levantará y con ella toda España; porque España quiere vivir sabrá demostrar en momentos definitivos que toda ella es Castellana..." El supremacisme castellà formaria part del nucli ideològic del feixisme espanyol que poc després es sollevaria contra l'ordre institucional.

OBSERVACIONS Després de la proclamació de la II República, l'Onésimo Redondo va fundar, a l'agost de 1931, un grup polític denominat Juntas Castellanas de Actuación Hispánica, que rebutjava el sistema democràtic i propugnava l'acció directa com a mitjà per a la conquesta del poder. Poc abans, el juny del mateix any, havia fundat la revista que seria el principal òrgan d'expressió del seu moviment, Libertad, en la que va signar atacs al marxisme, als jueus i al capitalisme burgès, i va expressar la seva admiració pels règims feixistes europeus.

Datació

ANY 1931

MÉS Juny

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT

MUNICIPI N.I.

COMARCA N.I.

PROVÍNCIA N.I.

COMUNITAT AUTÒNOMA N.I.

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA #N/A


Dades autor/s

AUTOR/S ONÉSIMO REDONDO ORTEGA

QUALIFICACIÓ AUTOR/S Polític feixista espanyol

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ "LIBERTAD" (sic)


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Comportaments violents/delictius

Elements discursius

Catalanisme i semitisme / sionisme

Supremacisme castellà vs catalanisme

Fonts

INFORMACIÓ

TRIPOD (N.I.) CATALANOFOBIA

VIQUIPÈDIA N.I. Onésimo Redondo Ortega

LLIBRE

KIT-BOOK 31/12/2015 Tempesta