Onésimo Redondo celebra l'esclat de la guerra civil per frenar el separatisme: "España se hizo combatiendo y pisando a la barbarie, con Castilla como región Capitana"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Monument a Onésimo Redondo fent la salutació feixista, derrocat al febrer de 2016. Valladolid

FITXA 0644

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ L'ideari espanyolista expressat tant per ideòlegs nacionalistes com per intel·lectuals liberals va motivar que Gaziel pronostiqués que «Espanya castellana i República democràtica són coses radicalment incompatibles. Ho són exactament igual que Monarquia absoluta i Catalunya lliure. I, així com Catalunya fou oprimida mentre hi hagué monarquia, també l’Espanya castellana no pararà fins a fer caure la República democràtica. (…) Si no fos per Catalunya, a Espanya la segona República ja fóra a terra. L’únic que detura el cop d’estat i la reacció antidemocràtica i anticatalana és la incògnita de Catalunya, la por de la seva actitud; (…) espanta un alçament de la nostra terra, una revolta cruenta, tal volta una possible —però no gens probable— guerra de secessió.» [536] En relació amb aquesta profecia de Gaziel, no ha d’estranyar gens que Onésimo Redondo, el març de 1936, escrigués que Azaña havia comprat l’assistència dels catalans en canvi d’atorgar-los l’Estatut d’Autonomia, però que si arribava el triomf marxista Azaña es trobaria «con que Cataluña, así como Galicia, Vasconia y Valencia —las cuatro regiones, nótese la casualidad, donde el socialismo es menos fuerte—, se separarán de la quema nacional para constituirse en estados nacionales aparte. Ello será la desaparición de España y la muerte, por aislamiento, de sus tierras interiores». En el seu text darrer del 24 de juliol de 1936, Redondo amb un reduccionisme inversemblant expressava la seva joia per l’esclat de la guerra civil i fratricida i pel cop d’estat originat en l’Espanya castellana: «Castilla asiste con júbilo frenético a esta explosión inesperada de grandeza y de justicia. (…) España se hizo combatiendo y pisando a la barbarie, con Castilla como región Capitana»[537] (Ferrer i Gironès, 2000: 261-262).

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS [536] Gaziel. Meditacions en el desert, La Magrana, Barcelona, 1999, p. 170. [537] Onésimo Redondo. Caudillo de Castilla, Editorial Libertad, Valladolid, 1937, pp. 185 i 214.


Datació

ANY 1936

MÉS Juliol

DATA EXACTA 24/7/1936

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC PUBLICACIÓ

LOCALITAT

MUNICIPI N.I.

COMARCA N/A

PROVÍNCIA N.I.

COMUNITAT AUTÒNOMA N.I.

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA CATALANS, EN GENERAL

VÍCTIMA (JURÍDICA) N.I.

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA N.I.


Dades autor/s

AUTOR/S ONÉSIMO REDONDO ORTEGA

QUALIFICACIÓ AUTOR/S POLÍTIC FEIXISTA ESPANYOL

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ LIBERTAD, LA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) Discurs de l'odi (altres)


Elements discursius

Supremacisme castellà vs catalanisme

Fonts

INFORMACIÓ

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 08/03/2015 CATALANOFÒBIA 24. L’autonomia «ad cautelam»

LLIBRE

EDICIONS 62 Francesc Ferrer i Gironès (2000) Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història