Mossèn Joan Tusquets fa llistats de catalans d'esquerres i catalanistes acusant-los de jueus i maçons

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0223

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ 1937-1939? - Mossèn Joan Tusquets fa llistats de catalans jueus i maçons segons el seu particular criteri (catalanistes, independentistes, anarquistes, comunistes i socialistes, i altres col•lectius que no entren dins la normalitat espanyola com ara naturistes o esperitistes). Aquests llistats arriben a Franco, lector dels escrits referents al contuberni jueu-maçó d'en Tusquets. - Recollit sense referència al llibre Tempesta (2015).


CONSEQÜÈNCIES Quan Tusquets finalment es va convertir en col•laborador de Franco a Burgos durant la Guerra Civil, els seus arxius sobre presumptes maçons proporcionaria una part important de la infraestructura de l'organització de la repressió.


OBSERVACIONS Joan Tusquets Terrats (1901-1998) fou un pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemitess, antimaçòniques i anticomunistes. Va néixer en una família de banquers rics de Barcelona. El seu pare era descendent de banquers jueus, nacionalista català i amic de Francesc Cambó. Quan era professor al seminari de Barcelona fou comissionat per a escriure un llibre sobre la teosofia de Madame Blavatsky. Aleshores va desenvolupar "un interès obsessiu en les societats secretes". Durant la Segona República Espanyola la seva obsessió vers la maçoneria esdevingué patològica, acusant a tort i dret (p.e. al President Macià), i publicant pamflets on descrivia teories conspiratòries.

El model social de referència en aquell moment era l'Alemanya de Hitler, i si bé en Tusquets no compartia l'antisemitisme radical d'aquest, si que compartia la lluita antimasònica: «En esto sí que estamos de acuerdo. El judío masón, el ario masón, no pierden la naturaleza humana, no son infrahombres, pero trabajan por llegar a serlo y para que la Humanidad descienda a nivel abyecto. Bien ha obrado el Guía cerrando todas las logias».

A la perifèria de la conspiració militar contra la República a través dels seus vincles amb els carlins catalans, mossèn Tusquets arribaria a tenir influència en la dreta espanyola, i específicament sobre Franco -qui va devorar amb entusiasme les seves diatribes antisemites i antimaçòniques-, i arribaria a nomenar-lo mentor de la seva filla. La influència d'en Tusquets sobre en Franco, i per tant sobre el franquisme, fou tant enorme que, passada la guerra civil, durant dues dècades en Franco escrigué una quarantena d'articles, amb el pseudònim Jakin Boor, contra la maçoneria, el judaisme (instigador d'aquesta), i en definitiva contra l'anti-Espanya (p.e. La masonería no descansa, del març de 1960).

Ramón Serrano Suñer, cunyat de Franco i mà dreta de 1937 a 1941 va lloar posteriorment la contribució de Tusquets a "la creació de l'atmosfera que va conduir a la insurrecció nacional".

Datació

ANY 1937-1939

MÉS N.I.

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC N.I.

LOCALITAT

MUNICIPI N.I.

COMARCA N.I.

PROVÍNCIA N.I.

COMUNITAT AUTÒNOMA N.I.

TERRITORI N.I.


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) FRANCESC MACIÀ

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA #N/A


Dades autor/s

AUTOR/S JOAN TUSQUETS TERRATS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemitess, antimaçòniques i anticomunistes

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell)

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell)

ORGANITZACIÓ


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Catalanisme i maçoneria

Catalanisme i semitisme / sionisme

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) Joan Tusquets Terrats

Joan Pérez i Ventayol Els debats sobre la qüestió jueva a Catalunya (1917-1939) - La construcció ideològica del discurs sobre el poble jueu,el sionisme i l’antisemitisme en el període d’entreguerres


LLIBRE

Heribert Vogt (KIT-BOOK) (2015) Tempesta