Militars franquistes popularitzen el malnom "polaco" per a referir-se al català i als catalans

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Franco amb Himmler; a la dreta de la fotografia, el cuñadísimo, Ramón Serrano Súñer. Recepció al palacio del Pardo de Madrid (20/10/40)

FITXA 0038

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ El malnom "polaco" té connotacions força despectives i va patir un notable auge a mitjan segle XX -sobretot durant el franquisme- per sectors falangistes, militars o nacionalistes espanyols. Es tracta d'un adjectiu políticament incorrecte que es pot interpretar com un insult. Tot i el seu 'origen incert, segons l'antropòleg Roger Costa, el malnom segurament el van popularitzar els militars franquistes durant l'ocupació de Catalunya. S’ha de remarcar, tanmateix, que l’ús d’aquesta paraula com a insult no es va generalitzar fora de les casernes fins a la dècada dels setanta, potser paral·lelament a l’extensió de les manifestacions populars i sense ambigüitats d’afirmació catalanista en escenaris públics (Costa, 2012).

Durant la transició, al País Valencià, els sectors anticatalanistes també denominaven "polaco" al valencià normatiu, és a dir, el valencià escrit que respecta les normes de Castelló de 1932 [1], entenent que es tractava d'una forma catalanitzada de transcriure la llengua dels valencians (Viadel, 2014: 124).

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS Segons Roger Costa, la hipòtesi més plausible de perquè anomenar polacos als catalans i veure Catalunya com Polònia "ha estat recollida recentment pels autors d’'Els perquès de Catalunya', els quals situen l’origen de l’ús despectiu d’aquesta paraula contra els catalans en la coincidència quasi simultània de dos esdeveniments històrics: l’ocupació definitiva de Catalunya per les tropes franquistes al començament del 1939 i la invasió de Polònia pels nazis l’1 de setembre del mateix any. Ambdós fets s’haurien equiparat en ambients militars durant la postguerra i això hauria donat peu a aquest ús estigmatitzador de la paraula polaco aplicada als catalans. És plausible creure també que el fet que parléssim una altra llengua reforcés aquest sentiment de diferència i al mateix temps aquest ànim de marginalització.

Un apunt provinent del llibre Tempesta, fa notar la coincidència en aquell moment (invasió de Catalunya, i preparatius nazis per envair Polònia) entre el nombre de jueus polonesos, uns 3 milions i escaig, i el nombre de catalans, uns 3 milions i escaig. Per entendre-ho tot plegat, cal entendre el context racial que imperava en aquell moment i la identificació "racial" que feia el feixisme de jueus i catalans. En aquest sentit, és clarificador de la connexió entre els militars de la legió Condor i els feixistes espanyols, el fet que els militars nazis anomenessin "pollacken" als jueus polonesos i russos, un malnom totalment despectiu, atès que en alemany polonès és "polnische". En un sentit o altre, és evident el paral·lelisme i connexió entre el "pollacken", i el terme "polaco" (ateses les constants referències a l'època 1), ambdós termes argot informal entre els militars per identificar als odiats jueus.

Datació

ANY N.I.

MÉS N.I.

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1940s

Localització

LOCAL GENÈRIC COMISSARIA/CASERNA

LOCALITAT N.I.

MUNICIPI N.I.

COMARCA N.I.

PROVINCIA N.I.

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA


Dades autor/s

AUTOR/S INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S MILITARS ESPANYOLS

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ EJÉRCITO DE TIERRA


Classificació

TIPOLOGIA DISCURS DE L’ODI ('HATE SPEECH')

SUBTIPOLOGIA INSULTS CATALANÒFOBS

Comportaments violents/delictius

MENYSPREUS/HUMILIACIONS

INSULTS I/O VEXACIONS


Elements discursius

Apologia de l'ús de la força contra Catalunya


Fonts

INFORMACIÓ

SÀPIENS 28/02/2012 Per què a Espanya anomenen 'polacos' els catalans? [[2]]

VIQUIPÈDIA N.I. Polaco [[3]]

LLIBRE

FRANCESC VIADEL (2014) "La gran depuració. Catalanistes, marxistes, nazis, jueus i traïdors. Desmuntant l'anticatalanisme espanyol " [[4]]

HERIBERT VOGT (2015) Tempesta