Militars espanyols assalten i destrossen diversos mitjans de comunicació catalanistes

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0002

Vinyeta que desencadenà els fets del ¡Cu-Cut!Cu-Cut(1905)
Portada del primer número de la revista infantil il·lustrada d’En Patufet (1904)
La Veu de Catalunya 25/11/1905 Portada
La Veu de Catalunya 25/11/1905 Detall Article
La Veu de Catalunya 27/11/1905 Portada

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Els militars espanyols havien estat un dels blancs preferits de la revista satírica ¡Cu-Cut!, atès que l'exèrcit havia esdevingut una institució anacrònica i inoperant que a Barcelona representava el braç executor d'un govern centralista i repressiu. El general Weyler i el paper dels militars espanyols a la recent desfeta de Cuba eren tema recurrent dels humoristes. Després d'un multitudinari àpat de celebració de la Lliga Regionalista al Frontón Condal de Barcelona amb motiu de la victòria a les eleccions municipals, gran part dels assistents sortiren cantant l'himne Els Segadors i, tot passant per davant un local lerrouxista, alguns manifestats foren ferits de trets (Veure cas associat). El setmanari ¡Cu-Cut! publicà un acudit de Joan Garcia Junceda en què, partint del títol de l'àpat, Banquet de la Victòria, ridiculitzava les derrotes dels militars espanyols. Aleshores, el 25 de novembre de 1905 uns 300 oficials de la guarnició de Barcelona destrossaren i calaren foc a la redacció del setmanari ¡Cu-cut!, a la impremta-llibreria Bagunyà del carrer Avinyó on s'editava també el setmanari En Patufet, i a la redacció del diari La Veu de Catalunya. És el que es coneix com els fets del ¡Cu-Cut!

El govern Montero Ríos, davant la crisi provocada per l'incident, va adoptar la decisió de castigar els militars. L'oposició del Cap d'Estat, Alfons XIII, a aquesta mesura va motivar la seva dimissió, i pujà Segismundo Moret qui suspengué les garanties constitucionals a Barcelona i, amb el seu ministre de Governació Alvaro de Figueroa y Torres (Comte de Romanones), impulsà la Llei de Jurisdiccions que afavoria els militars.

CONSEQÜÈNCIES Després de l'assalt dels militars el Govern va suspendre'n la publicació del ¡CU-CUT!. El següent exemplar, el número 205, no va sortir fins al 28 d'abril de l'any següent. Durant aquest temps, l'editor va intentar continuar amb la mateixa revista amb un nom diferent. L'editor Josep Baguñà va aprofitar la revista Garba d'art i literatura on col•laboraven Maragall, Víctor Català o Josep Pijoan entre d'altres i, al seu número 11, la revista va canviar de format amb una capçalera redibuixada per Cornet i amb unes seccions i contingut pràcticament calcades del Cu-cut!. L'estratagema no va passar desapercebuda al governador civil de Barcelona que va suspendre immediatament aquesta revista.

A Espanya el vandalisme dels oficials espanyols va provocar un moviment d'adhesió als assaltants. L'1/12/1905 El diari ABC assenyalà el propietari del Cu-Cut com a responsable dels incidents.

Els fets del ¡Cu-Cut! marcaren l'inici d'un procés de repressió a la societat catalana a través de la Llei de Jurisdiccions. Aquesta entregava l'enjudiciamient de tots els delictes "contra la patria o l'exèrcit" a la justícia militar. Això va estimular la creació de la Solidaritat Catalana, aliança de partits catalans que esdevindria triomfadora en les eleccions al parlament de 1907.

OBSERVACIONS Més enllà d'una reacció airada puntual, cal veure el fet de la reaparició dels militars com a grup de pressió en la vida política contra el que consideraven un perill separatista, excessivament tolerat pels governs, segons bona part de l'oficialitat.

Datació

ANY 1905

MÉS NOVEMBRE

DATA EXACTA 25/11/1905

DÈCADA 1900s

Localització

LOCAL GENÈRIC SEU / LOCAL

LOCALITAT (3) Carrer Avinyó

MUNICIPIBARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVINCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT

Dades víctima/es

VÍCTIMA (JURÍDICA)

(1)¡CU-CUT!

(2) LA VEU DE CATALUNYA

(2) LLIBRERIA/IMPREMTA BAGUNYÀ


CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA

(1) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

(2) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

(3) IMPREMTA


Dades autor/s

AUTOR/S 300 MILITARS ESPANYOLS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S OFICIALS MILITARS DE LA GUARNICIÓ DE BARCELONA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) A.C.E. - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ EXÈRCIT

Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) VANDALISME CONTRA ENTITATS; VANDALISME CONTRA PARTICULARS

Comportaments violents/delictius

DANYS MATERIALS


Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) Fets del ¡Cu-Cut!

VIQUIPÈDIA (N.I.) ¡Cu-Cut!

VIQUIPÈDIA (N.I.) La Veu de Catalunya

CRAI UB 19/01/2015 La llarga tradició de l’humor satíric a Catalunya

(ACPV) EXPOSICIÓ 100 ANYS DE L'ACTE D'AFIRMACIÓ VALENCIANISTA I DE LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA (N.I.) 5. Temps de solidaritat


OPINIÓ

EL PUNT AVUI 10/01/2015 ‘Charlie' i molts altres

VÍDEO

LA HEMEROTECA DEL BUITRE (N.I.) Asalto al Cu-Cut - Anticatalanismo 1905