Militants blasquistes tracten de rebentar una visita de Solidaritat Catalana a l'Assemblea Regionalista Valenciana

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0041


Cartell de l'Assemblea Regionalista Valenciana

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ "El blasquisme aplegà fins i tot a concentrar militants per rebentar la visita d'una delegació solidarista a l'Assemblea Regionalista" de 1907 (Flor, 2009: 132; 2011: 65).

CONSEQÜÈNCIES La Primera Assemblea Regionalista Valenciana fou convocada el 1907 per iniciativa de la societat València Nova, presidida per Faustí Barberà i Martí a causa del ressò de l'èxit de la Solidaritat Catalana i amb la idea de crear una Solidaritat Valenciana. Coincidí amb el II Centenari de la Batalla d'Almansa. Hi foren convidats alguns solidaristes de Catalunya, i hi intervingueren, a més de València Nova, els carlins i el Partit Republicà Radical dirigit per Rodrigo Soriano y Barroeta-Aldamar, que no semblaven compartir l'anticatalanisme de Vicente Blasco Ibáñez. L'Assemblea Regionalista va presentar el projecte d'una Solidaritat Valenciana, per tal d'aconseguir l'autonomia política i la cooficialitat del català, entre altres punts. La proposta fracassà perquè els sorianistes se'n desvincularen; alhora, els blasquistes combateren visceralment el projecte per catalanista, postura on coincidiren amb els conservadors del diari Las Provincias (VIQUIPÈDIA, N.I.).

OBSERVACIONS Per primera vegada, Catalunya, referent polític dels valencianistes, esdevé l’excusa per entrebancar les aspiracions d’autogovern dels valencians. Els primers anticatalanisme són una resposta als èxits electorals catalanistes. En el cas valencià la rèplica anirà lligada al debat lliurecanvisme-proteccionisme i afectà tant les posicions republicanes com les conservadores: "defensa ardiente y decidida de las libertades locales y regionales de Valencia (...) sin las aberraciones de la Solidaridad Catalana (...). Oponiendo la reclamación librecambista que nuestra región necesita, frente al proteccionismo desatentado que los solidarios catalanes pretenden imponer y acrecentar con soberbia veradderamente tiránica y inaguantable". (El Pueblo, 11/05/1907, a Cucó, p. 63; citat a Flor, 2009: 66). En aquella època, l'anticatalanisme no deixa de ser una forma particularment eficaç d'antivalencianisme i antinacionalisme valencià. A "El Pueblo", s'escriuen frases com "¿De dónde sacan estos señores valencianistas que aquí puede hacer sentido regionalista hasta el punto de constituir una fuerza poderosa y eficiente? ¿Acaso ha tenido Valencia historia propia que haya delineado su personalidad con características imborrables a través del tiempo? (18/06/1907, a Cucó, p. 63; citat a Flor, 2009: 66). L'anticatalanisme del blasquisme a València a inicis del segle XX no derivà,"ni de bon tros en l'articulació social i política ni en la violència dels anys setenta i posteriors" (Viadel, 2009, 46) "L'anticatalanisme era, en qualsevol cas, cojuntural amb una acció ben limitada en tots els aspectes com limitada era també, per descomptat, la influència del valencianisme polític, tot i que aquest començava a anar guanyant protagonisme" (Viadel, 2009, 49).

Datació

ANY 1907

MÉS Juny

DATA EXACTA 29/06/1907

DÈCADA 1900s

Localització

LOCAL GENÈRIC ACTE PÚBLIC

ESDEVENIMENT ASSEMBLEA REGIONALISTA DE VALÈNCIA

LOCALITAT N.I.

MUNICIPI VALÈNCIA

COMARCA VALÈNCIA

PROVÍNCIA VALÈNCIA

COMUNITAT AUTÒNOMA «COMUNITAT VALENCIANA»

TERRITORI PAÍS VALENCIÀ


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) N.I.

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA N.I.

VÍCTIMA (JURÍDICA) SOLIDARITAT CATALANA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA PARTIT POLÍTIC


Dades autor/s

AUTOR/S INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S MILITANTS BLASQUISTES

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) GRUPS BLASQUISTES

ORGANITZACIÓ N.I.


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) SABOTATGE ACTE PÚBLIC

Comportaments violents/delictius

N.I.


Fonts

INFORMACIÓ

(ACPV) EXPOSICIÓ 100 ANYS DE L'ACTE D'AFIRMACIÓ VALENCIANISTA I DE LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA (N.I.) 5. Temps de solidaritat

VIQUIÈDIA (N.I.) Assemblea Regionalista Valenciana

LLIBRE

VICENT FLOR ABRIL 2011 NOVES GLÒRIES A ESPANYA: Anticatalanisme i identitat valenciana

DOCUMENT

VICENT FLOR 25/06/2009 L’ANTICATALANISME AL PAÍS VALENCIÀ: IDENTITAT I REPRODUCCIÓ SOCIAL DEL DISCURS DEL “BLAVERISME”.