Les autoritats franquistes clausuren Òmnium Cultural poc després de les declaracions de l'abat Escarré a favor de la llengua catalana a ''Le Monde''

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0110

Porta precintada del Palau Dalmases al 1963

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Òmnium Cultural havia iniciat la seva activitat al 1961 i el desembre de 1962 obria la seva seu al Palau Dalmases. Al juny del 1963 ja superava els 500 socis. El 2 de desembre d'aquell any, però, la policia clausurà la seu de l'entitat just després d'una campanya d'instàncies al govern espanyol en què es demanava l'ús de català a l'ensenyament, la premsa i les corporacions i entitats. L'acció repressiva coincidia amb unes declaracions que l'abat Aureli M. Escarré havia fet pocs dies abans a Le Monde en defensa de la identitat catalana. Els locals d'Òmnium Cultural van ser escorcollats i clausurats per ordres del governador civil, el general Antonio Ibáñez Freire, futur ministre de Governació, que va enviar el comissari Antonio Juan Creix, cap de la Brigada de Investigación Social amb cinc funcionaris més de la Sexta Brigada Regional de Investigación Social (entre els quals hi havia José Olmedo Sánchez-Escribano).

CONSEQÜÈNCIES Òmnium va continuar treballant en la defensa i promoció de la llengua i la cultura catalanes. Tanmateix, es va veure obligada a actuar clandestinament, situació que es prolongà fins al 1967,quan l'entitat rebé el vistiplau de l'Administració. El 9 d'octubre d'aquell any, un nou governador civil, Tomás Garicano Goñi, torna les claus de la planta noble del Palau Dalmases als dirigents d´Òmnium i l´entitat queda legalitzada de nou. Tot i la prohibició, durant aquell període havia aconseguit obrir 130 cursos de català, a més de tenir 650 estudiants per correspondència.

OBSERVACIONS El 14 de novembre de 1963 van ser publicades al diari francès Le Monde unes declaracions de l'Abat Escarré d'oberta oposició a la dictadura, entrevistat pel periodista José-Antonio Novais, per iniciativa de Josep Benet i Albert Manent. Aquestes declaracions van permetre donar a conèixer un corrent d'opinió creixent entre catòlics catalans que volien un futur democràtic per al seu país i una funció i una actitud diferents de l'Església en el seu conjunt. L'abat Escarré es pronuncià i emeté les seves declaracions en un context on el Vaticà havia promulgat l'any 1963 l'encíclica Pacem in Terris, que avalava, per part de l'Església catòlica, el respecte i la defensa dels Drets Humans i els règims democràtics. El Concili encara estava treballant a Roma, quan, al mes de maig, va començar la campanya dita de les instàncies, que demanava a l'Estat espanyol la normalització del català a l'ensenyament i als mitjans de comunicació, aleshores severament prohibit. L'Estat espanyol de Franco, autoanomenat catòlic, va ser considerat per l'abat Escarré com «un estat que no obeeix els principis bàsics del cristianisme». Escarré demanava que el poble pogués triar el seu govern, garantir la llibertat de premsa, la fi del clima de guerra civil, i defensar la llengua catalana, no com «un deure, sinó ben bé una necessitat; quan es perd la llengua, la religió també tendeix a perdre's».

Datació

ANY 1963

MÉS DESEMBRE

DATA EXACTA 02/12/1963

DÈCADA 1960s

Localització

LOCAL GENÈRIC SEU / LOCAL

LOCALITAT PALAU DALMASES (CARRER MOTCADA, BARRI DE LA RIBERA)

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (JURÍDICA) ÒMNIUM CULTURAL

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA ENTITAT LINGÜÍSTICA / CULTURAL

Dades autor/s

AUTOR/S ANTONIO IBÁÑEZ FREIRE

QUALIFICACIÓ AUTOR/S GOVERNADOR CIVIL DE BARCELONA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AUTORITATS FRANQUISTES

ORGANITZACIÓ DELEGACIÓ DEL GOVERN CIVIL A BARCELONA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) REPRESSIÓ CONTRA ENTITATS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS


Comportaments violents/delictius

N.I.

Fonts

NOTÍCIA

LLIBERTAT.CAT 14/11/1963 1963 Le Monde publica unes declaracions de l'abat Escarré de Montserrat

INFORMACIÓ

LLUITES COMPARTIDES (OMNIUM CULTURAL) 30/12/2016 Creació d'Òmnium Cultural

VIQUIPÈDIA (N.I.) Aureli Maria Escarré i Jané

VIQUIPÈDIA (N.I.) Òmnium Cultural

VIQUIPÈDIA (N.I.) Casa Dalmases

PRESIDÈNCIA.GENCAT (N.I.) Declaracions de l'Abat Escarré a 'Le Monde'

ABATESCARRE50.CAT (N.I.) L’abat Escarré, defensor de la identitat catalana i la justícia social

OPINIÓ

Terra d'Escudella (Facebook) 01/12/2016 #Taldiacomavui, al 1963 la policia clausurà la seu d'Òmnium Cultural