La RAE adreça una carta al govern de Romanones en què demana que es faci cumplir la llei a tots els professionals de l'ensenyament, "único medio de fomentar y unificar el provechoso cultivo de nuestro idioma castellano"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0747

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ (…) El 26 de gener de 1916, la Real Academia de la Lengua, presidida per Antonio Maura, va adreçar una lletra al govern liberal aleshores presidit pel comte de Romanones en què demanava que tots els professionals de l’ensenyament que sense contemplacions ni miraments «vigilen y hagan que se cumplan los referidos preceptos legales, único medio de fomentar y unificar el provechoso cultivo de nuestro idioma castellano». Fer aplicar la llei és el mitjà més eficaç per assolir aquells fins de «supremo interés patrio». Es tornava a identificar el castellà amb la patria. La dèria també dels intel·lectuals era col·laborar amb els polítics per engendrar una pàtria que parlaria una llengua unificada. Aquesta no és la concepció de l’Estat segons la qual aquest, amb una estructura juridicopolítica, garanteix igualtat a tots els ciutadans i protecció per als seus drets fonamentals, sinó una altra que pretén fer coincidir l’Estat amb una nació inventada recorrent al genocidi, si cal, per assolir una nació que no té (Ferrer i Gironès, 2000: 229-230).

CONSEQÜÈNCIES Tot aquest grapat d’esgarips i d’escomeses dels qui volien inculcar el castellà a tothom van provocar tensions i enrenou; corporacions i entitats catalanes d’arreu van fomentar la convocatòria de diades per la llengua, celebrades fins a la dictadura de Pr

OBSERVACIONS [474] Vegeu les diferències sobre el telegrama a Fernando Soldevilla. El año político 1916, Imprenta Enrique Rojas, Madrid, 1917, p. 32; i Alexandre Galí. (Història de les institucions i del moviment cultural a Catalunya, F.A.G., 1979, p. 33.)


Datació

ANY 1916

MÉS Gener

DATA EXACTA 26/1/1916

DÈCADA 1910s

Localització

LOCAL GENÈRIC DOCUMENT

LOCALITAT

MUNICIPI MADRID

COMARCA N/A

PROVÍNCIA MADRID

COMUNITAT AUTÒNOMA MADRID

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA PROFESSIONALS DE L'ENSENYAMENT

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA


Dades autor/s

AUTOR/S N.I.

QUALIFICACIÓ AUTOR/S N.I.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) ENTITAT LINGÜÍSTICA / CULTURAL

ORGANITZACIÓ RAE - REAL ACADEMIA ESPAÑOLA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) Discurs de l'odi (altres)


Elements discursius

Fòbia a la llengua catalana

Fonts

INFORMACIÓ

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 23/12/2014 CATALANOFÒBIA 21: La perpetuació de la diglòssia

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.