L'ambulatori de Fraga no atén una família catalanoparlant

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0092

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ

Un matrimoni de fraga va anar a l'ambulatori de la capital del Baix Cinca per una lesió a l'ull del seu fill de quasi sis mesos. Els pares es van adreçar a urgències en català i ja d'entrada els metges de guàrdia els van demanar que els parlessin en castellà, però els usuaris s'hi van negar raonant que els parlarien a poc a poc perquè els entenguessin. No obstant, el personal sanitari no ho va acceptar i es va desencadenar una discussió que va anar pujant de to fins que una metgessa els va fer un volant perquè fossin atesos a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, argumentant, segons aquest document, que no els podien atendre perquè no els entenien.

La parella estudia si pot recórrer als tribunals per un possible delicte de negligència de l'ambulatori de la capital del Baix Cinca, ja que no els van voler atendre pel fet de parlar en català, i donat que al mateix centre atenen estrangers i per qüestions d'idioma no els adrecen a altres centres sanitaris. Consideren, a més, que han rebut un tracte vexatori, discriminatori i poc humà, ja que no van atendre el seu fill, tot i que finalment la lesió va ser menor. El coordinador de l'ambulatori fragatí va argumentar que als afectats no els hauria costat res adreçar-se en castellà. A més, va explicar que la metgessa que els va atendre no era catalanoparlant i va considerar normal derivar un pacient a un altre centre si no entenen l'idioma amb què els parla.

OBSERVACIONS . Aquesta no és la primera vegada que aquesta parella pateix un tracte similar, donat que fa dos mesos ja van tenir problemes a l'hora de vacunar el fill.


Datació

ANY 2004

MÉS SETEMBRE

DATA EXACTA 13/09/2004

DÈCADA 2000s


Localització

LOCAL GENÈRIC CENTRE DE SALUT

LOCALITAT N.I.

MUNICIPI FRAGA

COMARCA BAIX CINCA

PROVÍNCIA OSCA

COMUNITAT AUTÒNOMA ARAGÓ

TERRITORI FRANJA DE PONENT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) DOS INDIVIDUS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA UN MATRIMONI DE FRAGA. ESTÀ VINCULAT AL CENTRE D'ESTUDIS DEL BAIX CINCA, UN ORGANISME QUE DEFENSA ELS DRETS LINGÜÍSTICS DELS CATALANOPARLANTS DE LA FRANJA DE PONENT.


Dades autor/s

AUTOR/S INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S METGES DE GUÀRDIA DE L'AMBULATORI, ESPECIALMENT UNA METGESSA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL

ORGANITZACIÓ AMBULATORI DE FRAGA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCRIMINACIÓ ORAL


Comportaments violents/delictius

MENYSPREUS/HUMILIACIONS

NEGLIGÈNCIA

VEXACIONS


Fonts

INFORMACIÓ

SANT ANDREU.COM 16/09/2004 Estudien denunciar l'ambulatori de Fraga per no atendre una família catalanoparlant