L'alcalde de Favara és detingut per parlar en català a la Guàrdia Civil en una mediació amb uns veïns que feien apostes

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0077

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Joan Antoni Cuñat, alcade de Favara ,fou avisat de que uns veïns que jugaven a la ‘xapa’ (popular joc d'apostes local que mai havia sigut perseguit) estaven retinguts per la Guàrdia Civil. Decidí anar-hi per intermediar la situació. La parella de policies increpà l'alcalde per que aquest no parlava en castellà: "Usted hábleme en cristiano!". La discussió pujà de tó i se l'endugueren enmanillat a la caserna de la població veïna de Cullera.

L'Antoni, que s'havia presentat als agents com a alcalde del poble, va veure com demanaven els papers del cotxe a un veí. Després de comprovar que tot era en regla, li van demanar el carnet de conduir, i això motivà la intervenció de l'alcalde, que va preguntar amablement què passava i perquè li demanaven el carnet de conduir si el cotxe estava aturat. “En tot cas, demaneu-li el DNI”, l'hi va dir a l'agent que prenia nota.

Va ser llavors quan l'altre Guàrdia, que es trobava un xic més lluny, es va acostar i de males maneres va deixar anar: “¿Este que quiere? Lo primero que tiene que hacer usted es hablar en español.”

L'Antoni va respondre que ell “parlava la llengua dels seus pares”, però el Guàrdia no va fer ni cas i va tornar als cotxes per multar-los. En aquell moment, l'actitud prepotent i xulesca de l'agent es posà de manifest. Adreçant-se als nois que havia escorcollat, va dir que no els multaria per l'amistad que l'unia amb la persona que regentava el puticlub del poble.

“No os denuncio a todos porque aquí mando yo y hago lo que me da la gana” —va afegir.

“Com? Vosté no em denuncia perquè jo no he fet res. No té collons per denunciar-me”, respongué un veí irritat per l'actitud perdonavides de l'agent.

Veient que la situació pujava de to, l'Antoni va intentar intercedir de nou: va demanar als joves que ho deixessin estar i va dir a l'agent que com a funcionari que era s'havia de comportar correctament, que en cap cas podia tractar els ciutadans d'aquesta manera. “Usted hableme en cristiano”, va dir mentre es girava i s'allunyava.

Profundament sorprès i indignat, l'Antoni va respondre “vosté és un maleducat. Si no m'entén m'ho diu, i sinó, en comptes de girar-me l'esquena, es busca un intèrpret”. Llavors, el Guàrdia Civil es va girar bruscament, l'agafà de la jaqueta i el va emmanillar immediatament. “Queda usted detenido por agresión, insulto y resistencia a la autoridad” va dir-li mentre l'emmanillava. (Text extret del blog ¡En Cristiano!)

CONSEQÜÈNCIES A la caserna de Cullera el tinent que es feu responsable pel cas li prengué declaració i el deixà anar.

OBSERVACIONS L'alcalde sempre havia tingut una relació exemplar amb la Guàrdia Civil.

Datació

ANY 1996

MÉS NOVEMBRE

DATA EXACTA 09/11/1996

DÈCADA 1990s


Localització

LOCAL GENÈRIC CARRETERA

LOCALITAT EL SEQUER - UN ASSECADOR D'ARRÒS

MUNICIPI FAVARA

COMARCA RIBERA BAIXA

PROVÍNCIA VALÈNCIA

COMUNITAT AUTÒNOMA «COMUNITAT VALENCIANA»

TERRITORI PAÍS VALENCIÀ


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) JOAN ANTONI CUÑAT

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA ALCALDE DE FAVARA PER EUPV (1995-2003)

VÍCTIMA (JURÍDICA) EUPV - ESQUERRA UNIDA DEL PAÍS VALENCIÀ

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA PARTIT POLÍTIC


Dades autor/s

AUTOR/S DOS INDIVIDUS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S UNA PARELLA DE GUÀRDIES CIVILS

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) A.C.E. - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ GUARDIA CIVIL


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCRIMINACIÓ ORAL


Comportaments violents/delictius

MENYSPREUS/HUMILIACIONS


Fonts

INFORMACIÓ

BLOG ¡EN CRISTIANO! Els cossos de seguretat contra el català: Alberto Noriega del Castillo 19/11/2012 Antoni Cuñat, Favara

LLIBRE

IGNASI BEA SEGUÍ 11/09/2013 ¡En cristiano! Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana