Intimidacions a un client catalanoparlant al Parc Vallès

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0089

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ L'Esteve Comes i Bergua, veí de Terrassa, va acudir al restaurant Rock&Ribs, situat al Parc Vallès de Terrassa, a fi d’acompanyar el seu germà Enric al dinar de final de curs que organitza el Centre de Lleure Els Globus; es tracta d’un centre d’esplai per a persones amb discapacitat psíquica. Es va adreçar a un membre del personal per assegurar-se que fos efectivament aquell local on tindria lloc el dinar. La resposta va ser: “En castellano, que no le entiendo”.

L'Esteve va oferir al seu interlocutor, que va resultar ser l’encarregat del local, que ja li parlaria a poc a poc, assegurant-li que no seria cap problema i que li diria en castellà qualsevol cosa que ell no entengués. L’encarregat ho va refusar i li va donar a entendre que només l’atendria si li parlava en castellà. Sense deixar-lo explicar, va passar a exposar diverses afirmacions de tipus polític, entre elles: “Si quieren inmigración, tendrán que hablar castellano”, i va fer gest per anar-se’n.

En una segona conversa l'Esteve va agrair novament la sol·licitud i la dedicació amb què atenien el grup de l’esplai, però va manifestar la preocupació per l’actitud d’obstinació i de poca flexibilitat envers els clients. La resposta encara va ser pitjor: l'encarregat va fer diverses afirmacions ofensives cap a la llengua catalana i els esforços per utilitzar-la, arribant a afirmar que és una llengua de segona categoria, aquí i a tot arreu, amb contundència i convenciment. I afegí: “Si aprendo catalán, será porque yo lo decido y cuando yo lo decida, no antes”. L'Esteve llavors va preguntar-li com tractaria algun dels nois o noies que assisteixen a les activitats de l’Esplai si se li adreçaven en català, a la qual cosa no va saber què respondre. Davant l’obstinació i la poca predisposició a escoltar qualsevol dels seus arguments, va sol·licitar el llibre de reclamacions.

En vista de la tardança, va trucar a la Policia Local de Terrassa, per conèixer els seus drets, i li van comentar que segurament podrien enviar una patrulla, amb l’objectiu que no li fos denegat el llibre de reclamacions.

CONSEQÜÈNCIES Després se'n va del local. En parla a fora amb un agent de la policia de Terrassa, que exposa els seus drets. Tenint en compte que havia exposat la situació als monitors i monitores del centre d’esplai, i vist que majoritàriament preferien separar l’activitat de l’Esplai de la seva queixa particular, decideixo marxar amb la idea de tornar al local un cop el dinar estigui enllestit.

Al vespre, torna al local per tal d'intentar dialogar amb la persona que li va negar l’atenció, per fer-li veure que la seva intenció era ben positiva. El responsable acaba cridant el cap de seguretat que l'expulsa del local amb empentes i agressions i el reté al local del servei de seguretat, on hi ha dos guardes de seguretat. Poc després, dos agents de la policia nacional també es personifiquen argumentant, d'entrada que no s'entendran, sinó és en castellà. Tant un agent com l’altre fan diverses consideracions sociolingüístiques, culturals, laborals i humanes, de vegades tots dos agents alhora, de vegades un, i de vegades en combinació amb el cap de seguretat del complex. Tots tres vénen a dir que, si en un local no l’entenen, ha d’estar disposat a parlar castellà i que no pot exigir que li parli en català una persona que no en sap. L'Esteve tracta d'argumentar (en castellà) que ell a l’encarregat del restaurant no li havia demanat pas que el parlés en català, si li havia donat a entendre que no el parla, sinó tan sols que fes l’esforç d’entendre’l. Però un agent no el deixa acabar d'explicar-se i el talla demanant-li el DNI. Finalment, la policia l'acompanya a la sortida. L'Esteve tem per represàlies del responsable de seguretat.

OBSERVACIONS Al migdia, l'Esteve també havia trucat la Policia Nacional i l’interlocutor li va imposar també l’ús del castellà (amb la frase: “Si me habla castellano nos entenderemos; si no, no”, pronunciada de manera imperiosa i sense cap mena de complicitat), a la qual cosa va respondre que parlaria a poc a poc perquè el policia l’entengués, però aquest li va penjar el telèfon sense deixar-lo continuar. Contrariat per aquesta nova privació de drets, i ara justament per part d’un funcionari estatal, va tornar a trucar i la resposta va ser: “¿Oiga, me está vacilando usted a mí, o qué?”); l’interlocutor va tornar a penjar-li el telèfon. Va tornar a trucar per tercera vegada i li va dir en castellà i a poc a poc: “¿Puede hacerme el favor de ponerme con una persona que me entienda en catalán?”. La resposta va ser: “No, señor, aquí somos todos españoles y atendemos en español". Li demana llavors amb quin agent està parlant i es nega a donar un número d’agent o nom identificatori; en canvi, sí li demana el seu nom i aquest li dona, aclarint que no té cap problema a fer-ho. L'Esteve repeteix novament la petició, però l'atenent es nega a identificar-se i li penja el telèfon per tercera i darrera vegada. Val a dir que en cap moment no va tenir ocasió d’exposar el motiu de la seva telefonada, que podria haver estat qualsevol altre que el d’una queixa per discriminació lingüística.


Datació

ANY 2004

MÉS MAIG

DATA EXACTA 29/05/2004

DÈCADA 2000s


Localització

LOCAL GENÈRIC CENTRE RECREATIU

LOCALITAT Restaurant Rock&Ribs, situat al Parc Vallès de Terrassa,

MUNICIPI TERRASSA

COMARCA VALLÈS OCCIDENTAL

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) ESTEVE COMES I BERGUA

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA VEÍ DE TERRASSA, TRADUCTOR I CORRECTOR, DE 47 ANYS, AL MOMENT DELS FETS

Dades autor/s

AUTOR/S INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S L'ENCARREGAT DEL RESTAURANT, UN NOI ALT D'UNS 25-28 ANYS; EL CAP DE SEGURETAT; DIVERSOS AGENTS DE LA POLICIA NACIONAL.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA / PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) SERVEI DE SEGURETAT DEL PARC VALLÈS / A.C.E. - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ RESTAURANT ROCK&RIBS / PARC VALLÈS / POLICIA NACIONAL


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCRIMINACIÓ ORAL


Comportaments violents/delictius

MENYSPREUS/HUMILIACIONS

INSULTS I/O VEXACIONS

CALUMNIES

EMPENTES

INTIMIDACIONS


Fonts

INFORMACIÓ

SANT ANDREU 09/06/2004 Intimidacions a un client catalanoparlant (queixa per discriminació lingüística a Parc Vallès)