Incendien diversos paquets de la llibreria Tres i Quatre amb una llauna de gasolina

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0015


Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Fets ocorreguts setmanes després de l'atac amb artefacte incendiari[1]. El 8 de juny, els ultres executaren un nou acte vandàlic, ara molt més agosarat i destructiu perquè as saltaren de nit la llibreria i estigueren a punt de provocar danys irreparables a les cases del veïnat. Un dels diaris capitalins informava que "Cuando llegaron los encargados de la tienda para abrirla al público, se encontraron con el local invadido por una intensa humareda y sobre un sofá tres paquetes de libros que habían sido colocados encima de una lata de gasolina, convertidos en cenizas. El fuego afectó, además, a la techumbre y pintura y a diversos libros. En aquesta ocasió els agressors havien accedit des d’un local contigu −seu de la franquista Organización Juvenil Española (OJE)− al pati de darrere de la llibreria i d’ací a través d’una lluerna penetraren a l’interior, o realitzaren una pira amb llibres, amb revistes i amb pòsters i reproduccions litogràfiques de Joan Miró, que podria haver cremat l’edifici sencer (Cortés, 2011: 158)

CONSEQÜÈNCIES Les pèrdues foren quantioses: més de 800.000 pessetes de l’època, calculava el diari madrileny Informaciones (13-VI-1972). A més, la llibreria romangué inactiva mentre efectuaven les restauracions i només reobriria el 26 de juny. En cap d’aquests episodis no es van produir detencions ni va trobar-se cap indici, però la desídia de les autoritats va mobilitzar les forces democràtiques que condemnaren unànimement els fets (Cortés, 2011: 158).

OBSERVACIONS 1972 fou nefast. La llibreria estigué a punt de plegar, però el suport social i econòmic rebut els va esperonar a resistir. En aquesta ocasió Tres i Quatre no pogué fer-se càrrec de les reparacions i demanà ajut econòmic a entitats afins, una de les quals, la Fundació Huguet, va col·laborar-hi puntualment. Val a dir que "El diario Las Provincias se negaba, varios días después, a publicar un anuncio pagado comunicando la reapertura de Tres i Quatre una vez reparados los desperfectos" (Cortés, 2011: 158). El nom de la llibreria, el mateix que el de l'editorial Tres i Quatre, té a veure amb tres països i quatre barres, en referència als Països Catalans

Datació

ANY 1972

MÉS JUNY

DATA EXACTA 08/06/1972

DÈCADA 1970s

Localització

LOCAL GENÈRIC SEU / LOCAL

LOCALITAT Carrer Pérez Bayer núm. 7

MUNICIPI VALÈNCIA

COMARCA VALÈNCIA

PROVINCIA VALÈNCIA

COMUNITAT AUTÒNOMA «COMUNITAT VALENCIANA»

TERRITORI PAÍS VALENCIÀ

Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) N/A

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA N/A

VÍCTIMA (JURÍDICA) LLIBRERIA 3 i 4 /ACPV

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA LLIBRERIA


Dades autor/s

AUTOR/S N.I.

QUALIFICACIÓ AUTOR/S N.I.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ PRIVADA

ORGANITZACIÓ GRUPS ULTRADRETANS

SIGLES RELACIONADES N.I.


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) VANDALISME CONTRA ENTITATS

Comportaments violents/delictius

DANYS MATERIALS


Fonts

DOCUMENT

VALENCIA SEMANAL 24 A 31/12/1978 VALENCIA SEMANAL 52 / TERRORISMO CONTRA EL PAÍS VALENCIANO (I)

L'ESPILL 30/11/2011 N. 38. SANTI CORTÉS: El llibre, perillós enemic. Atemptats contra la llibreria Tres i Quatre (1970-2007)