Galinsoga, Director de La Vanguardia: “Todos los españoles deben pensar como Franco, sentir como Franco y hablar como Franco”

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Luis de Galinsoga. Font: La Hemeroteca del buitre

FITXA 0400

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ - Luís de Galinsoga, director de infausto recuerdo del diario La Vanguardia, manifestaba que no se podía hablar en catalán porqué nos ha costado demasiada sangre, demasiada ruina y demasiadas torturas el rescate de nuestra personalidad una e invicta. Y añadía que si los catalanes querían merecer el perdón del ejército español debían pensar como Franco, sentir como Franco y hablar como Franco, que hablando, naturalmente, en el idioma nacional ha impuesto la Victoria.

(29) 1939 “Todos los españoles deben pensar como Franco, sentir como Franco y hablar como Franco.” Luís Martinez de Galinsoga. Director de La Vanguardia.

El director d’aleshores de La Vanguardia, Luis de Galinsoga, opinava no es podia parlar en català, perquè «nos ha costado demasiada sangre, demasiada ruína y demasiadas torturas el rescate de nuestra personalidad una e invicta». Si els catalans volien ser dignes de la redempció que els havia atorgat l’exèrcit espanyol havien de fer tres coses: «Pensar como Franco, sentir como Franco y hablar como Franco, que hablando, naturalmente, en el idioma nacional ha impuesto la Victoria.»[619] (Ferrer i Gironès, 2000: 301).


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS [619] La Vanguardia Española, 8 d’agost de 1939.

Nascut a Cartagena estudià batxillerat internat en un col·legi de Jesuïtes a Oriola i es llicencià en dret a la Universitat de Madrid. Passà per diverses publicacions entre els anys 1912 i 1922, en què entrà a treballar al diari monàrquic ABC, primer com a redactor, després com a redactor en cap i[1] finalment com a director, el 5 de març de 1936, quan succeí Juan Ignacio Luca de Tena com a director d'ABC,[2] romanent en el lloc fins al 20 de juliol, data en què el diari fou confiscat pel Govern de la República. Aconseguí arribar a la zona franquista i es féu càrrec de la direcció de l'ABC de Sevilla, romanent en el càrrec fins acabada la Guerra Civil Espanyola quan, el dia 1 de maig de 1939, fou nomenat director de La Vanguardia. En entrar les tropes franquistes a Barcelona i recuperar la família Godó el control del diari, el govern de Franco va posar dues condicions per permetre la publicació del diari: que passés a anomenar-se «La Vanguardia Española» i que acceptés que el govern nomenés el director. Ramón Serrano Súñer va nomenar Martínez de Galinsoga, el qual «procurà per sobre de tot castellanitzar la publicació, evitant el perill de semblar regionalista»


Datació

ANY 1939

MÉS Agost

DATA EXACTA 08/08/1939

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC N.I.

LOCALITAT

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA #N/A


Dades autor/s

AUTOR/S LUIS MARTÍNEZ DE GALINSOGA Y DE LA SERNA

QUALIFICACIÓ AUTOR/S DIRECTOR DE LA VANGUARDIA ESPAÑOLA, NOMENAT PER DESIGNACIÓ DEL CONSELL DE MINISTRES FRANQUISTA (1939-1960)

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ LA VANGUARDIA ESPAÑOLA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Fòbia a la llengua catalana

Fonts

INFORMACIÓ

TRIPOD (N.I.) CATALANOFOBIA