Folch i Torres i dos redactors més del setmanari La Tralla són detinguts i processats per la publicació d'un número sobre la independència de Cuba

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0415

La Tralla. Nº 82 (19/05/1905) Portada


Narració dels fets

DESCRIPCIÓ La Tralla era un setmanari de lluita, dedicat a la defensa i propaganda dels ideals catalanistes, i les campanyes que va dur a terme li valgueren gran nombre de denúncies (els números 46, 57, 67, 70, 71, 82, 83, 99, 100 i 101 foren denunciats; el número 111 fou recollit per la policia; fou denunciat igualment el número 152) i penyores (el número 71 valgué una penyora de 125 pessetes i el número 100 una altra de cinc-centes). El número 82, que sortí el 19 de maig 1905, estava dedicat a la República Cubana. Fou un número extraordinari de vuit pàgines a dos colors, amb preu quinze cèntims (un número ordinari constava de quatre pàgines i es venia per cinc cèntims). Amb motiu de la denúncia contra aquest número, foren detinguts i processats els redactors Marcel Riu, Josep M. Folch i Torres i Pelagrí Llangort.


CONSEQÜÈNCIES Després dels Fets del Cucut, i amb la imminent promulgació de la Llei de Jurisdiccions, el clima era tal que Folch i Torres i Llangort es veiren obligats a marxar a un llarg exili en terres de França (1905-1908).

L'episodi apareix explicat al llibre "Bon dia, pare", escrit per en Ramon Folch i Camarasa (1998), fill d'en Folch i Torres. Segons sembla, en Marcel Riu, que era el redactor responsable, anà a petar a la presó, mentre que Folch i Torres i altres tres redactors varen ser processats també, però deixats en llibertat provisional sense fiança. En Folch havia publicat en aquell número dos articles signats amb pseudònim, però que ell insistí a reivindicar com a seus.

"L'unica obligació que tenia el pare, a conseqüència del processament, era de presentar-se cada quinze dies al jutjat, a signar. Això durà uns quants mesos (…) Però la situació es complicà bruscament". Amb l'assalt al Cu-Cut i l'aplicació de la Llei de Jurisdiccions, fou decretat l'estat de guerra a Barcelona. "El senyor fiscal de S.M. arribà a Barcelona al cap de pocs dies per revisar personalment les causes catalanistes pendents. Aquell senyor agreujà totes les qualificacions, i les del pare les agreujà de tal manera que feien impossible la llibertat provisional si no era sota una fiança de quatre mil. Sota la nova òptica, els delictes d'en Folch mereixien, l'un, deu anys de presó i, l'altre, quatre més" (1998:55).

Tot i ser avisat pel seu advocat Folch i Torres comparegué una vegada més a signar al jutjat, quan fou detingut. La nov de la detenció corregué aviat i amics de la familia recolliren les quatre mil pessetes de la fiança i aquell mateix vespres Folch sortí al carrer.

"En vigilies de Nadal, el pare agafava l'exprés del vespre, després d'haver comprat, per despistar, al quiosc de l'estació, els diaris més adversos als seus ideals, i portant a la butxaca la doicumentació personal d'en Sabatés. (…) A Ales dotze de la nit baixava a Perpinyà i feia cap a l'Hotel de France amb la seva maleta. Ja era un exiliat. I no havia de tornar a casa fins prop de tres anys després" (1998:58)


OBSERVACIONS Amb les seves campanyes vibrants, intransigents, àdhuc excessives, La Tralla adquirí una gran popularitat entre la joventut catalana. Això explica els intents repetits per a continuar-la, amb títols semblants, i àdhuc la resurrecció del títol i del format, uns anys més endavant.

Del 25 de desembre de 1903 al 24 de juny de 1904 aparegué amb el títol La Tralla del Carreter. Després de moltes denúncies i topades amb l’autoritat, el 18 de gener de 1907 deixà de publicar-se. Fou continuat per Metralla (16 de febrer de 1907 — juliol del 1909), després de la qual aparegueren altres publicacions amb el mateix títol, i La Nova Tralla (25 de novembre — 30 de desembre de 1907). En una segona època, La Tralla aparegué del 13 de maig de 1922 a l’11 de setembre de 1923.

Datació

ANY 1905

MÉS Maig

DATA EXACTA 19/05/1905

DÈCADA 1900s


Localització

LOCAL GENÈRIC DOCUMENT

LOCALITAT

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) [1] MARCEL RIU; [2] JOSEP MARIA FOLCH I TORRES; [3] PELEGRÍ LLANGORT I MAJORAL

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA [1] [2] [3] REDACTORS DEL SETMANARI LA TRALLA

VÍCTIMA (JURÍDICA) LA TRALLA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

Dades autor/s

AUTOR/S N.I.

QUALIFICACIÓ AUTOR/S GOVERNADOR CIVIL DE BARCELONA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) A.C.E. - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ DELEGACIÓ DEL GOVERN CIVIL A BARCELONA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) REPRESSIÓ CONTRA ENTITATS; DETENCIÓ

Elements discursius

Fonts

LLIBRE

FOLCH I CAMARASA, RAMON (1998[1968]) Bon dia, pare. Ed. El Balancí

NOTÍCIA

NACIÓ DIGITAL 18/12/2016 El Folch i Torres independentista

INFORMACIÓ

ARCA - ARXIU DE REVISTES CATALANES ANTIGUES (BIBLIOTECA DE CATALUNYA) (N.I.) "Tralla, La (Barcelona, 1903-1907)

VIQUIPÈDIA (N.I.) Josep Maria Folch i Torres

VIQUIPÈDIA (N.I.) La Tralla

OPINIÓ

BUSCANT RAONS BLOGSPOT 01/07/2013 El nou codi penal militar atorga als militars poders arbitraris propis d’una dictadura

DOCUMENT

ARCA - ARXIU DE REVISTES CATALANES ANTIGUES (BIBLIOTECA DE CATALUNYA) (N.I.) Tralla : setmanari satírich, La. Núm. 082 (19 maig 1905)