Expulsada d'una botiga i denunciada per desobediència a l'autoritat per parlar en català a la policia

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0094

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ La víctima vivencià un incident lingüístic que es produí en un magatzem de Palma. El motiu: un ca de la seva propietat. Maria Lluc i el seu company, holandès, foren convidats a abandonar l'establiment pel guàrdia jurat quan deixaren en terra l'animal que duien en braços, un ca maltès de quatre quilos. Tot seguit, el vigilant de seguretat avisà la Policia Nacional i els fets es precipitaren quan l'home no els pogué mostrar la seva documentació i decidiren traslladar-lo a la comissaria. Llavors, segons el relat de Mayol, fins que no demanà en castellà on se l'enduien la Policia es negà a contestar-li: «... em contestaven en castellà ‘no la entiendo’». Els fets succeïren en una botiga d'articles esportius a Son Moix amb motiu del ca, que ella duia en braços: «El vaig deixar un moment en terra perquè havia d'agafar una cosa amb les dues mans. El guàrdia jurat ho va veure i ens va demanar que sortíssim de la tenda; jo vaig tornar a agafar el ca i li vaig assegurar que no el deixaria més, però ell va insistir que ens n'havíem d'anar. Vaig intentar parlar amb ell, però no em va voler escoltar i va dir que telefonaria a la Policia». Afirmà que quan hi arribaren els agents i els parlà en català, l'actitud policíaca passà «de descortesa i tosca a grossera i agressiva» i fou insultada i treta de la botiga «amb una força desproporcionada».

CONSEQÜÈNCIES El colofó de la història fou la citació judicial que reberen Mayol i el seu company arran de la denúncia per «desobediència a l'autoritat». La professora informà aquest diari que «posarem una denúncia pel tracte rebut, per abús d'autoritat i per haver-me fet canviar de llengua per obtenir una informació».  ». Així mateix, en volen donar compte al delegat del Govern, Ramon Socias, tot i saber que «les seves directrius per als agents són que ens permetin parlar en català».

OBSERVACIONS La docent explicà que se sentí «astorada, indignada, impotent...» pels fets, que li produïren insomni, i recorda que els agents no es volgueren identificar.


Datació

ANY 2005

MÉS MARÇ

DATA EXACTA 07/03/2005

DÈCADA 2000s


Localització

LOCAL GENÈRIC BOTIGA / LOCAL COMERCIAL

LOCALITAT Una botiga d'articles esportius a Son Moix

MUNICIPI PALMA

COMARCA PALMA

PROVÍNCIA ILLES BALEARS

COMUNITAT AUTÒNOMA ILLES BALEARS

TERRITORI ILLES BALEARS


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) MARIA LLUC MAYOL COLOM

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA PROFESSORA DE CATALÀ EN EL PROGRAMA D'IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA PER A ESTUDIANTS ESTRANGERS A LES ESCOLES


Dades autor/s

AUTOR/S N.I.

QUALIFICACIÓ AUTOR/S AGENTS DE POLICIA I UN GUARDA DE SEGURETAT A LA TENDA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AGENTS DE POLICIA I UN GUARDA DE SEGURETAT A LA TENDA

ORGANITZACIÓ POLICIA NACIONAL


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCRIMINACIÓ ORAL


Comportaments violents/delictius

MENYSPREUS/HUMILIACIONS


Fonts

INFORMACIÓ SANT ANDREU.COM 07/03/2005 Repressió per parlar en català, aquest cop a Mallorca