El dictador Franco manté el mite de la conxorxa del catalanisme amb el sionisme internacional

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Franco amb Himmler; a la dreta de la fotografia, el cuñadísimo, Ramón Serrano Súñer (20/10/40)

FITXA 0048

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Al transcurs de la guerra civil i la postguerra, el dictador va mantenir el mite d'un separatisme català vinculat als plans del sionisme internacional, que la propaganda feixista denunciava com «ávido de revancha contra los paladines de la cristiandad». Durant la batalla de l'Ebre (1938), s'estengué una versió del Cara al Sol amb noves rimes que deien: «Catalán judío y renegado / pagarás los daños que has causado. / Arriba escuadras a vencer. / Que en España empieza a amanecer». Pel que fa als homes que van entrar i desfilar per Barcelona, al 26 de gener del 1939, Franco va dir que aquest honor no era «porque hubieran luchado mejor, sino porque eran los que sentían más odio» . És a dir, més odi cap a Catalunya i els catalans. Segons Paul Preston, en declaracions en el documental sobre el procés d'independència al Canal Arte (2017), explicava que aquest era el Batallón Navarro, que va desfilar en primer lloc per la Diagonal.

CONSEQÜÈNCIES Franco va declarar l'any 1939: «La unidad nacional la queremos absoluta, con una sola lengua, el castellano y una sola personalidad, la española.» A tota la repressió política, social, laboral, ideològica que el règim establí en la societat, en el cas de Catalunya, a més s'afegí una deliberada estratègia de minorització cultural que pretenia fer menys notable l'específica personalitat nacional del país.

Això va implicar una desaparició gairebé total dels llibres impresos en català fins al maig del 1946. Amb la victòria dels aliats a la segona guerra mundial i la derrota de l'Alemanya Nazi, el règim franquista va portar a terme un rentat d'imatge, corregint parcialment la política de repressió total de la llengua i del llibre. Era l'anomenada "escletxa", que va permetre que es tornés a autoritzar l'Orfeó Català a fer teatre en català, així com la publicació de llibres en català, però només d'obres clàssiques. Altrament, la mesura era molt restrictiva, doncs continuarien prohibits assajos, traduccions, llibres d'història. Especialment prohibides estaven les obres destinades al públic infantil i juvenil, per tal de restringir l'aprenentatge de la llengua escrita. (veure Viquipèdia).

OBSERVACIONS L’historiador, escriptor i periodista nord-americà Herbert Rutledge Southworth, a Antifalange (1967), citat per Josep Benet a 'L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya' (1995), diu: (...) El feixista empra el racisme per a rebutjar una part de la població —per raons de color, religió o cultura—, per a fortificar el sentiment d’unitat nacional i de superioritat racial o cultural entre els que no són rebutjats, per a poder començar la seva marxa cap a l’imperi amb un país unificat darrere seu. Hitler va recórrer a l’antisemitisme d’aquesta manera. Els feixistes espanyols van recórrer a la mateixa tàctica enfront dels elements no castellanitzats de la península. (...) El temor a que (sic) el moviment d’autonomia català constituís un fre en el moviment d’unitat nacional necessària per a una aventura imperialista féu del problema català una preocupació constant dels feixistes. Un cop acabada la guerra, com ja és sabut, el franquisme va intentar l’eliminació dels catalans en tant que col·lectivitat singular, assimilant-nos lingüísticament de grat o a la força, suprimint les institucions d’autogovern. El règim no se’n van acabar de sortir mai del tot, però la llengua catalana va quedar molt malmesa, en un estat de latència; aïllada, reduïda a l’àmbit privat. (citat a Viadel, 2015: 55,4).

Datació

ANY 1938

MÉS N.I.

DATA EXACTA

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC

LOCALITAT

MUNICIPI

COMARCA

PROVÍNCIA

COMUNITAT AUTÒNOMA

TERRITORI


Dades autor/s

AUTOR/S FRANCISCO FRANCO

QUALIFICACIÓ AUTOR/S CAP D'ESTAT D'ESPANYA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AUTORITATS FRANQUISTES

ORGANITZACIÓ ESTADO ESPAÑOL


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L’ODI ('HATE SPEECH')

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)

Elements discursius

Catalanisme i semitisme / sionisme

Fonts

INFORMACIÓ

TRIPOD (N.I.) CATALANOFOBIA

VIQUIPÈDIA (N.I.) Franquisme a Catalunya

WIQUIPEDIA (castellà) (N.I.) Franquismo en Cataluña - Anticatalanismo

OPINIÓ

BLOC PERSONAL 15/07/2014 Lluís Cànovas Martí, «El peix al cove y la catalanofobia antisemita»

VIDEO

CANAL ARTE (2018) Sylvain Louvet; Gary Grabli; Julie Peyrard [https://www.arte.tv/es/videos/079502-000-A/espana-al-borde-de-la-crisis-de-nervios/ Documental: España al borde de la crisis de nervios ] DOCUMENT

FRANCESC VIADEL 30/11/2015 Catalanofòbia: el mal invisible d'Espanya