El Ministre d'instrucció Pública defensa al congrés que l'ensenyament sigui en castellà a totes les provincies d'Espanya "y con más motivo... en aquellas... en que se hable otro idioma o dialecto"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0708

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ El 7 de juliol de 1903 el diputat per Olot Francesc Albó interpel·là el ministre Allendesalazar a fi de demanar-li que per justícia i igualtat es pogués rebre l’ensenyament en català. El ministre va justificar la reial ordre dient que «la primera obligación de los maestros de instrucción primaria es enseñar el castellano en todas las provincias de España, y con más motivo deben enseñarlo en aquellas provincias en que se hable otro idioma o dialecto. (El Sr. Poveda: Dialecto. El Sr. Albó: Idioma). Sea idioma o dialecto, no discutamos estas cuestiones que no son propias de este momento, yo afirmo que les obligo y les mando, porque es su deber, enseñar en castellano, y con más motivo en las provincias en que se habla otro idioma o dialecto». El diputat Albó va replicar «que no es el idioma castellano lo más necesario y de más universal aplicación a los usos de la vida en importantes comarcas y regiones del Estado español». A parer seu, d’acord amb la llei, primer era la doctrina cristiana, després la lectura, en tercer lloc l’escriptura i, finalment, en quart lloc venia la gramàtica castellana. El comte de Romanones aleshores li va preguntar: «¿Pero esa lectura no ha de ser en castellano?» Albó li va respondre: «Puede ser en catalán.»Romanones li va metrallar: «No, no y no.» Albó recalcà: «Pues yo digo y repito que sí, Sr. Conde de Romanones.» Albó va finalitzar la intervenció sostenint que el que volia era l’imperi de la justícia i de la igualtat.[400] (Ferrer i Gironès, 2000: 192-193).

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS [400] Diario de sesiones del Congreso de los Diputados, núm. 41, 7 de juliol de 1903, p. 838.


Datació

ANY 1903

MÉS Juliol

DATA EXACTA 7/7/1903

DÈCADA 1900s

Localització

LOCAL GENÈRIC CAMBRA LEGISLATIVA

LOCALITAT CONGRÉS DELS DIPUTATS

MUNICIPI MADRID

COMARCA N/A

PROVÍNCIA MADRID

COMUNITAT AUTÒNOMA MADRID

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA CATALANOPARLANTS EN GENERAL

VÍCTIMA (JURÍDICA) N.I.

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA N.I.


Dades autor/s

AUTOR/S MANUEL ALLENDESALAZAR MUÑOZ

QUALIFICACIÓ AUTOR/S MINISTRE D’INSTRUCCIÓ PÚBLICA I BELLES ARTS (1902-1903)

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) ACE - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ MINISTERIO


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) Discurs de l'odi (altres)


Elements discursius

Fòbia a la llengua catalana

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA Manuel Allendesalazar Muñoz

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 15/10/2014 CATALANOFÒBIA 18. El català. De llengua literària a perill polític

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.