Editorial "Dureza e injusticia" a El Imparcial, en què es responsabilitza Catalunya de la independència de Cuba i se l'acusa de voler convertir la resta d' Espanya en una colònia particular

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0696

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ El març de 1901 van caure els conservadors i van agafar el poder els liberals. Per condemnar les vagues de Barcelona del mes de maig, el diari El Imparcial, a l’editorial «Explotados y escarnecidos», tornava a reiterar l’argument dominant sobre la dependència dels catalans de la seva menjadora: «Los demás españoles ni podemos ni queremos consentir en que con una tenacidad horrible se nos deprima y se nos ofenda por los que, después de todo, viven de nuestro sudor y de nuestra sangre. (...) Hay mucho de convencional en eso de que los catalanistas son una minoría reducidísima. No se atreverían a hacer lo que hacen, si no encontraran ambiente.»[364] Pel que s’hi pot llegir, els catalans vivien de la suor i de la sang dels espanyols. L’endemà el mateix diari hi tornava amb un altre editorial titulat «Dureza e injusticia», en què sembla que explicaven una mica allò de la suor i de la sang quan afirmaven que «Cataluña explotó lo que de imperio colonial nos quedaba». Aquesta colònia era Cuba, i l’explotació dels catalans va encarir tant la vida dels cubans que es varen haver de revoltar, per la qual cosa n’hi varen haver d’anar milers i milers a morir per «conservar a Cataluña aquel mercado». I per tot això, arran de la pèrdua de Cuba, en aquells moments «se ha querido que el resto de nuestra Península fuese más colonia de Cataluña, que las que acabábamos de perder. Y porque nos resistimos a ello, se nos odia y se nos escarnece». No cal dir res més.

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS [364] El Imparcial, «Explotados y escarnecidos», 8 maig 1901.


Datació

ANY 1901

MÉS Maig

DATA EXACTA 9/5/1901

DÈCADA 1900s

Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT

MUNICIPI MADRID

COMARCA N/A

PROVÍNCIA MADRID

COMUNITAT AUTÒNOMA MADRID

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA CATALANS, EN GENERAL

VÍCTIMA (JURÍDICA) N.I.

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA N.I.


Dades autor/s

AUTOR/S N.I.

QUALIFICACIÓ AUTOR/S N.I.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ IMPARCIAL, EL


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) Discurs de l'odi (altres)


Elements discursius

Catalanisme, avarícia i egoisme

Fonts

INFORMACIÓ

BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA (HEMEROTECA) El Imparcial

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 03/10/2014 CATALANOFÒBIA 17. LA CAMPANYA PEL CONCERT ECONÒMIC (TANCAMENT DE CAIXES)

VIQUIPÈDIA El Imparcial

WIKIPEDIA (castellà) El Imparcial

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.