Circular del Governador Civil de Lleida als mestres de la província, ordenant "que en lo sucesivo se abstengan de usar para la enseñanza idioma alguno que no sea el castellano"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
D. José Martos, Governador Civil de Lleida a inicis del s. XX Font: BNE

FITXA 0608

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ El març de 1900 el governador civil de Lleida, José Martos O’Neale, de qui el periodista Fernando Soldevilla afirmava que era una «dignísima autoridad y español enérgico y honrado que combatió por cuantos medios tuvo dicha ridícula y criminal propaganda (el programa catalanista)», va redactar una circular que obligava a l’ensenyament del castellà a les escoles basant-se en els arguments polítics següents. En primer lloc, perquè la llei hi obligava; en segon lloc, perquè per als estudis superiors calia saber castellà, «con la consecuencia lamentable de que inteligencias en que pudieran fructificar las diversas ramas del saber humano, individuos que pudieran ser útiles a la ciencia o al arte en sus múltiples manifestaciones, permanezcan sumidos en la obscuridad que prestan las tapias de la villa o de la aldea». Per aquestes raons, s’establia l’obligatorietat del catecisme en castellà i de la gramàtica de la Real Academia de la Lengua; en cas contrari, s’obriria un expedient governatiu. (Ferrer i Gironès, 2000: 187).

Març de 1900 - Circular del Governador civil José Martos O'Neale al Boletín Oficial de la Provincia de Lérida: s'ordena "a los señores Maestros y Maestras de la provincia que en lo sucesivo se abstengan de usar para la enseñanza idioma alguno que no sea el castellano... haciéndoles saber que la inobservancia de lo prevenido en esta circular originará la inmediata formación de expediente gubernativo para hacerles efectiva la responsabilidad consiguiente por desobediencia...". A més, segons la circular, el desconeixement del castella tenia "la consecuencia lamentable de que inteligencias en que pudieran fructificar las diversas ramas del saber humano... permanezcan sumidos -de no realizar inauditos esfuerzos- en la obscuridad que prestan las tapias de la villa ó de la aldea, y de que los de aspiraciones, no menos nobles y convenientes, para abrazar... la industria ó el comercio, hayan de limitar el círculo de sus operaciones á la parte de territorio español en que se posee el habla catalana, en proporción desventajosa con los que pueden extenderlo por el amplísimo horizonte -nacional y estranjero - en que se usa como propia la lengua de Cervantes"

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS JOSEP GRAU LA LLIGA REGIONALISTA I LA LLENGUA CATALANA (1901-1924), 2006 , fent referència al llibre de F. Ferrer i Gironés, La persecució política de la llengua catalana, 1985. Ed. 62


Datació

ANY 1900

MÉS Març

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1900s

Localització

LOCAL GENÈRIC DOCUMENT

LOCALITAT

MUNICIPI LLEIDA

COMARCA SEGRIÀ

PROVÍNCIA LLEIDA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA CATALANOPARLANTS EN GENERAL

VÍCTIMA (JURÍDICA) N.I.

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA N.I.


Dades autor/s

AUTOR/S JOSÉ MARTOS O'NEALE

QUALIFICACIÓ AUTOR/S POLÍTIC CONSERVADOR I GOVERNADOR CIVIL DE LLEIDA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) ACE - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ DELEGACIÓ DEL GOVERN


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCRIMINACIÓ LINGÜÍSTICA / DISCURS DE L'ODI ('HATE SPEECH')

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) Disposicions contra el català / Discurs de l'odi (altres)

Elements discursius

Fòbia a la llengua catalana

Fonts

INFORMACIÓ

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 19/05/2015 CATALANOFÒBIA 18. El català. De llengua literària a perill polític

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.

GRAU, JOSEP (2006) LA LLIGA REGIONALISTA I LA LLENGUA CATALANA (1901-1924) Publicacions de l’Abadia de Montserrat