Camilo Alonso Vega a Oleguer Soldevila: "Mejor sería que cada mañana, al afeitarte, hicieras el propósito de no decir ni una palabra en catalán durante el día. Te acostumbrarías y ya no existiría el problema"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0503

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ A mitjan dècada dels seixanta, entre els accionistes del Correo Catalán es va tenir la iniciativa d’editar també un diari en català a la tarda. Un dels accionistes, Oleguer Soldevila, molt amic del ministre de la governació Camilo Alonso Vega, va anar a Madrid per aconseguir el permís administratiu per al nou diari, que es diria Migdia. Segons Manuel Ibáñez Escofet, Soldevila va anar descabdellant al ministre tots els propòsits i projectes del nou diari en català, fins que el general Alonso Vega el va interrompre amb aquesta argumentació: «¿No crees que pierdes el tiempo con el catalán? Mejor sería que cada mañana, al afeitarte, hicieras el firme propósito de no decir ni una palabra en catalán durante el día. Te acostumbrarías y ya no existiría el problema.»[631] (Ferrer i Gironès, 2000: 306).


- En 1965, cuando Oleguer Soldevila, accionista del diario El Correo Catalán, visitó a su amigo, el ministro de gobernación, Camilo Alonso Vega, para convencerle que autorizara la edición de un diario en lengua catalana, éste le interrumpió diciéndole: "¿No crees que pierdes el tiempo con el catalán? Mejor sería que cada mañana, al afeitarte, hicieras el propósito de no decir ni una palabra en catalán durante el día. Te acostumbrarías y ya no existiría el problema".

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS [631] Manuel Ibáñez Escofet. La memòria és un gran cementiri, Edicions 62, Barcelona, 1990, p. 267.

L’opinió de Camilo Alonso Vega era sincera, ja que recomana allò que ells tenien projectat i per què treballaven amb entusiasme: l’eliminació de la llengua catalana. Aquesta política d’eliminació de la llengua catalana era, efectivament, el que pretenia el govern (Ferrer i Gironès, 2000: 306).


Datació

ANY 1965

MÉS No Informat

DATA EXACTA

DÈCADA 1960s


Localització

LOCAL GENÈRIC DECLARACIONS

LOCALITAT

MUNICIPI MADRID

COMARCA N/A

PROVÍNCIA MADRID

COMUNITAT AUTÒNOMA MADRID

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) OLEGUER SOLDEVILA

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA ACCIONISTA DEL DIARI EL CORREO CATALÁN

VÍCTIMA (JURÍDICA) CORREO CATALÁN, EL

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT


Dades autor/s

AUTOR/S CAMILO ALONSO VEGA

QUALIFICACIÓ AUTOR/S MINISTRE DE GOVERNACIÓ

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) ACE - ADMINISTRACIÓ CENTRAL DE L'ESTAT

ORGANITZACIÓ GOVERN DE L'ESTAT


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Fòbia a la llengua catalana

Fonts

INFORMACIÓ

NEVA DINS EL VIDRE (BLOG) CAPÍTOLS DEL LLIBRE DE FRANCESC FERRER I GIRONÈS 19/05/2015 CATALANOFÒBIA 27. La dictadura del general Franco: La llengua, objectiu de l’anorreament

TRIPOD N.I. Lengua

VIQUIPÈDIA N.I. Camilo Alonso Vega

LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.