Atemptat lerrouxista contra dos candidats de Solidaritat Catalana

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0052

Retrat Francesc Cambó
Nicolás Salmerón, de Compañy 1908 (cropped)

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ La Solidaritat Catalana va ésser el primer gran moviment unitari català que va sorgir l'any 1906. Aquest moviment va unir momentàniament diversos grups polítics nacionalistes catalans, carlins i republicans, que tenien en comú el seu catalanisme, des de llurs respectives posicions polítiques. Va néixer com a resposta als fets del Cu-Cut i a la Llei de jurisdiccions i havia de servir per negociar amb força la transformació de l'estat centralista i aconseguir l'hegemonia política de la burgesia catalana.[1][2]Les eleccions del 21 de juliol de 1907 es van celebrar després d'una violenta campanya electoral que va acabar amb un atemptat lerrouxista a Hostafrancs (Barcelona) contra Francesc Cambó (Lliga Regionalista) i Nicolás Salmerón (Unió Republicana). Cambó en resultà ferit.

CONSEQÜÈNCIES Al dia de les eleccions, la Solidaritat va triomfar arreu de Catalunya i en total va guanyar amb el 67% dels vots i 41 escons dels 44 que s'elegien. Després del triomf del partit a les eleccions provincials i generals del 1907, Enric Prat de la Riba es va convertir en president de la diputació de Barcelona. Francesc Cambó va ser elegit diputat per Barcelona el 1907, però va ser derrotat el 1910.

OBSERVACIONS El dirigent de Solidaritat Catalana era Enric Prat de la Riba, fundador de l'Institut d'Estudis Catalans (juny del 1907) i creador de la Mancomunitat de Catalunya (6 d'abril de 1914). Salmeron, per la seva banda havia sigut ministre durant la Iª República Espanyola (durant 57 dies). Donava suport les aspiracions nacionalistes catalanes quan fossin compatibles amb les republicanes i en fundar-se en 1906 la Solidaritat Catalana, fou triat president de la mateixa, amb el que provoca l'escissió dintre del moviment republicà del sector espanyolista d'Alejandro Lerroux. Pel que fa a Solidaritat Catalana, els partits que en formaven la lliga solidària es van separar, i ja a les eleccions provincials de 1909 es van presentar per separat. Després d'aquesta experiència van quedar molt clares les diferències entre les dues grans branques del catalanisme: els partits de dreta regionalista i pactista i els de l'esquerra nacionalista i republicana.

Datació

ANY 1907

MÉS ABRIL

DATA EXACTA 18/04/1907

DÈCADA 1900s

Localització

LOCAL GENÈRIC N.I.

LOCALITAT HOSTAFRANCS (BARRI)

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) [1] FRANCESC CAMBÓ; [2] NICOLÁS SALMERÓN

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA [1] MEMBRE DE LA LLIGA REGIONALISTA; [2] MEMBRE D’UNIÓ REPUBLICANA.

VÍCTIMA (JURÍDICA) SOLIDARITAT CATALANA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA PARTIT POLÍTIC (COALICIÓ ELECTORAL)


Dades autor/s

AUTOR/S N.I.

QUALIFICACIÓ AUTOR/S MILITANT LERROUXISTA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) GRUPS LERROUXISTES

ORGANITZACIÓ N.I.


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) TERRORISME; ATAC CONTRA LA INTEGRITAT FÍSICA

Comportaments violents/delictius

INTENT HOMICIDI


Fonts

INFORMACIÓ

BARCELONA METRÒPOLIS (N.I.) 1900 La dècada de la Reforma

VIQUIPÈDIA (N.I.) Francesc Cambó i Batlle

VIQUIPÈDIA (N.I.) Nicolás Salmerón y Alonso

VIQUIPÈDIA (N.I.) Solidaritat Catalana