Article a "La Nación": "No son autoridades los pistoleros miserables y ladrones, que se llamaban policías de la Generalidad traidora"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
LA NACIÓN DIARIO DE LA NOCHE. 29/06/1935 - Portada

FITXA 2043

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ La nación, 29 de juny de 1935, article «Se ha declarado el estado de guerra en Barcelona», «...De muchas de las cosas que han pasado y de otras que pueden pasar, no se sorprendería nadie, si con toda minuciosidad se divulgara, cómo ha ido resignando el Poder central, en los organismos desprestigiados e insolventes de la Generalidad, aquellas facultades que rescató con motivo de las sangrientas jornadas de octubre... Se ha declarado el estado de guerra en Barcelona —he aquí la versión oficial— para reprimir una ola de criminalidad y de barbarie. Nosotros, naturalmente, encontramos justiflcadísima la medida que adopta el Gobierno. Como siempre que se trata de defender el orden público, nosotros nos situamos incondicionalmente al lado de la autoridad, siempre que la autoridad no aparezca encarnada por los cobardes " escamots " de Companys, y en la inteligencia de que no son autoridades los pistoleros miserables y ladrones, que se llamaban policías de la Generalidad traidora...»


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS Durant les primeres dècades del segle XX, els atemptats i violència anarco-sindicalista eren combatuts primer amb un sometent format pels mateixos industrials i treballadors de confiança, i després per pistolers contractats per la patronal, que alhora eren combatuts per pistolers sindicals. La Dictadura del Primo de Rivera comportà mà dura contra la violència anarcosindicalista. Amb l'arribada de l'autonomia, les competències d'ordre públic foren transferides a la Generalitat. Tot i això, Estat català formà els anomenats "escamots", una força parapolicial que tingué topades de relativa violència amb l'anarcosindicalisme, sense arribar al pistolerisme d'anys anteriors, ni tampoc ser un sometent.

Cal indicar també que Estat català a vegades també boicotejà accions de protesta legítimes que podien afectar greument l'activitat, com ara vagues de tramvies. No es pot obviar tampoc que la majoria d'integrants d'Estat català eren obrers, i per tant es movien en el mateix ambient que l'anarcosindicalisme i en sabien els moviments.

La acció conjunta de les forces de l'ordre i dels escamots causaren una reducció dels atemptats anarcosindicalistes. Les figures que vertebraven aquesta coordinació eren els germans Badia, que justament foren assassinats per pistolers de la FAI.

Datació

ANY 1935

MÉS Juny

DATA EXACTA 29/06/1935

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT MADRID

MUNICIPI MADRID

COMARCA

PROVÍNCIA MADRID

COMUNITAT AUTÒNOMA MADRID

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA) GENERALITAT DE CATALUNYA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA ADMINISTRACIÓ PÚBLICA


Dades autor/s

AUTOR/S N.I.

QUALIFICACIÓ AUTOR/S ARTICULISTA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ LA NACION


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Catalanisme i traïció

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) La Nación (Espanya)

DOCUMENT

HEMEROTECA DIGITAL DE LA BNE(N.I.) La nación

BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA. HEMEROTECA DIGITAL (N.I.) LA NACIÓN DIARIO DE LA NOCHE

BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA. HEMEROTECA DIGITAL (N.I.) LA NACIÓN DIARIO DE LA NOCHE. 29/06/1935