Article "La masonería intenta un golpe de estado", de Juan Tusquets: "... en Cataluña... se ha instalado ya una fábrica de gases asfixiantes... algunos elementos de la Esquerra han verificado ensayos con los mismos..."

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pensamiento alavés, 287/08/1934

FITXA 0252

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Pensamiento alavés, 28 d’agost de 1934, El Dia, 4 de setembre de 1934, La Gaceta de Tenerife, 16 de setembre de 1934, article «La masonería intenta un golpe de estado», de mossén Juan Tusquets, «...La intervención de la Masonería en la revolución que se está incubando es manifiesta. ¿Por qué Martinez Barrio y Azaña han apoyado las maniobras de la Generalidad?...No menos explícito se muestra su hermano de secta, don Jaime Aiguader y Miró, en el artículo que acaba de publicar en «Pamflet», revista nacionalista y revolucionaria: «Cataluña -dice- prepara una segunda revolución... Para vencer a Cataluña se necesitaría una guerra muy áspera y una dictadura mucho más fuerte e inhumana que todas las soportadas hasta la fecha» De manera semejante ha hablado Companys, hace muy pocos días, en su campaña por tierras de Lérida. La gravedad de estas manifestaciones, lanzadas a los cuatro vientos por los jefes indiscutibles de la Esquerra, me parece enorme. No olvidemos, empreo, que los tres son masones, y con masones no se atreve el actual gabinete español. Vamos a decir algo más sensacional. Conocemos el plan de los revolucionarios. Se concibió en las logias...Acerca de los medios con que se cuenta para este plan no quiero extenderme porque ya he hablado claro... Sólo diré que en Cataluña se instalará, se ha instalado ya una fábrica de gases asfixiantes y que algunos elementos de la Esquerra han verificado ensayos con los mismos...»


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS Joan Tusquets Terrats (1901-1998) fou un pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemitess, antimaçòniques i anticomunistes. Va néixer en una família de banquers rics de Barcelona. El seu pare era descendent de banquers jueus, nacionalista català i amic de Francesc Cambó. Quan era professor al seminari de Barcelona fou comissionat per a escriure un llibre sobre la teosofia de Madame Blavatsky. Aleshores va desenvolupar "un interès obsessiu en les societats secretes". Durant la Segona República Espanyola la seva obsessió vers la maçoneria esdevingué patològica, acusant a tort i dret (p.e. al President Macià), i publicant pamflets on descrivia teories conspiratòries.

A la perifèria de la conspiració militar contra la República a través dels seus vincles amb els carlins catalans, mossèn Tusquets arribaria a tenir influència en la dreta espanyola, i específicament sobre Franco -qui va devorar amb entusiasme les seves diatribes antisemites i antimaçòniques-, i arribaria a nomenar-lo mentor de la seva filla. La influència d'en Tusquets sobre en Franco, i per tant sobre el franquisme, fou tant enorme que, passada la guerra civil, durant dues dècades en Franco escrigué una quarantena d'articles, amb el pseudònim Jakin Boor, contra la maçoneria, el judaisme (instigador d'aquesta), i en definitiva contra l'anti-Espanya (p.e. La masonería no descansa, del març de 1960).

Ramón Serrano Suñer, cunyat de Franco i mà dreta de 1937 a 1941 va lloar posteriorment la contribució de Tusquets a "la creació de l'atmosfera que va conduir a la insurrecció nacional".

Datació

ANY 1934

MÉS Agost

DATA EXACTA 28/08/1934

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT

MUNICIPI VITÒRIA

COMARCA VITÒRIA

PROVÍNCIA ÀLABA

COMUNITAT AUTÒNOMA PAÍS BASC

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

'VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA) ERC - ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA PARTIT POLÍTIC


Dades autor/s

AUTOR/S JOAN TUSQUETS TERRATS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S pedagog català d'orientació catòlica, neoescolàstica i comparativista, conegut per les seves opinions antisemitess, antimaçòniques i anticomunistes

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ Pensamiento alavés


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Catalanisme i maçoneria

Fonts

DOCUMENT

PRENSA HISTÓRICA (N.I.) Pensamiento alavés