Article: "El orador era un tal José María Terolló Serrell -lanzamos su nombre para fulminar sobre él todas las excreciones-"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La Voz - 17/08/1934, Portada
La Voz - 17/08/1934, Pàg. 3

FITXA 2060

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ La Voz, 17 de agost de 1934, article «Oyendo la radio. Criminales», «Radio Barcelona. Anoche a las diez,girando distraidamente el disco, dimos con una emisora de Barcelona. Por pura casualidad. Un señor -político sin duda- pronunciaba un discurso. Un discurso en español, accidente chocante por aquellas tierras... De pronto el orador comienza a hablar de la tiranía española en Cataluña... Clarísimamente percibimos cien gritos: «¡Viva Cataluña libre!» «¡Viva Cataluña independiente!» ¡Visca Cataluña! Y al final, otras cien voces gritaron criminalmente: «¡Muera España!». Una oleada de sagrada ira nos subió a los ojos. Un momento, nos saltó la idea de pisotear el aparato... El orador era un tal José María Terolló Serrell -lanzamos su nombre para fulminar sobre él todas las excreciones- continuó despotricando sobre España. Nos presentó como un pueblo extravagante y lleno de odios hacia Cataluña. Abogó por la independencia catalana... Luego cambió el disco y tomó bajo su saliva viscosa el nombre limpio de Lerroux... Todo eso salió de los labios de ese infrahombre; de ese hombre de tercera clase, que al insultar a Lerroux, insultaba al español más auténtico de España... Criminales los que insultan. Pero criminales también los que facilitan medios de difusión para que ese insulto lastimos los sentimientos de muchos miles de españoles, que tenemos la fortuna de no pensar en catalán.»


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS L'article empra el terme infrahome referit a Josep Maria Terolló (Torelló?) i, per extensió els catalanistes, un terme provinent de Niezstche, adoptat pel nazisme i també per psicòlegs i periodistes feixistes, tot i que també era emprat ocasionalment per les esquerres espanyoles.

Altre textes en què apareix l'expressió 'infrahombre' relacionada amb el catalanisme, l'associen amb la idea de la Anti-Espanya o de què els catalanistes no són (veritables) espanyols: "no todo lo que nace o vive en Hispana es español.  Los miserables separatistas que quisieron arrebatarnos el bello territorio catalán, ¿son españoles? (...) Efectivamente esos infrahombres nacieron en España; pexo su espíritu lo ha envenenado el marxismo y la masonería que no son españoles (2058).  

Per tractar d'entendre el funcionament d'aquest pervers mecanisme discursiu deshumanitzador, bé es pot emprar un model interpretatiu hegelià, a l'estil tesi-antitesi-síntesi.La tesi inicial seria que, en l'escala de valors de l'espanyolisme, Espanya és el millor que hi ha. Però la realitat l'amenaça mitjançant la mera existència antitètica d'un projecte alternatiu en el seu interior, el catalanisme, l'Anti-Espanya, que questiona l'hegemonia i els valors d'aquell, mitjançant la interferència estrangera dins del seu territori. Aleshores, el desllorigador ideològic per interpretar aquesta contradicció és "l'infra-home", un element discursiu que permet explicar la "incapacitat" dels catalanistes per deixar-se assimilar i d'ofrenar noves glòries a la patria comuna. I que, implícitament, insinua l'inherent supremacia del super-home nietzscheà espanyola. Un discurs que s'elabora en el context dels anys 30 i de l'ascens del nazisme a Europa.

Datació

ANY 1934

MÉS Agost

DATA EXACTA 17/08/1934

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC PUBLICACIÓ

LOCALITAT CÒRDOVA

MUNICIPI CÒRDOVA

COMARCA

PROVÍNCIA CÒRDOVA

COMUNITAT AUTÒNOMA ANDALUSIA

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) JOSEP MARIA TEROLLÓ SERRELL

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA POLÍTIC

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA


Dades autor/s

AUTOR/S

QUALIFICACIÓ AUTOR/S PERIODISTA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ DIARI LA VOZ


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) INSULTS CATALANÒFOB


Elements discursius

Catalanisme i la Anti-Espanya

Fonts

DOCUMENT

PRENSA HISTÓRICA (N.I.) La Voz 17/08/1934

PRENSA HISTÓRICA (N.I.) La voz : diario gráfico de información