Article: "... Los miserables separatistas que quisieron arrebatarnos el bello territorio catalán, ¿son españoles?"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
LA NACIÓN, 22/10/1934 - Portada

FITXA 2058

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ La Nación, 22 de octubre de 1934, article «España no pare monstruos; pero hay quien los forma», «"El Liberal", que ya vuelve claramente a su juego, sin perjuicio de algunos entrifilets jeremíacos que le sientan como a un Cristo un par de pistolas, se atreve ya hoy a publicar un articulo anticipando que lo de Asturias no ha podido ser tan pavoroso como se ha dicho, porque España no pare monstruos. Efectivamente: España, no. Pero no todo lo que nace o vive en Hispana es español. Los miserables separatistas que quisieron arrebatarnos el bello territorio catalán, ¿son españoles? Los que aquí y allí les ayudaron, ¿pueden ser considerados como tales?... Efectivamente esos infrahombres nacieron en España; pexo su espíritu lo ha envenenado el marxismo y la masonería que no son españoles, y, además, se está comprobando que estaban ayudados por extranjeros y que disponían de armas extranjeras, como puede contrastarse leyendo la correspondencia de los vividores de la Generalidad...»


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS L'article està redactat després dels fets d'octubre del 34. A més de convertir-los en no espanyols (antiespaña) ajudats pels maçons, introdueix el terme infrahomes referit als catalanistes (i als socialistes asturians), un terme provinent de Niezstche, adoptat pel nazisme i també per psicòlegs i periodistes feixistes, tot i que també era emprat ocasionalment per les esquerres espanyoles.

Per tractar d'entendre el funcionament d'aquest pervers mecanisme discursiu, bé es pot emprar un model interpretatiu hegelià, a l'estil tesi-antitesi-síntesi.La tesi inicial seria que, en l'escala de valors de l'espanyolisme, Espanya és el millor que hi ha. Però la realitat l'amenaça mitjançant la mera existència antitètica d'un projecte alternatiu en el seu interior, el catalanisme, l'Anti-Espanya, que questiona l'hegemonia i els valors d'aquell, mitjançant la interferència estrangera dins del seu territori. Aleshores, el desllorigador ideològic per interpretar aquesta contradicció és "l'infra-home", un element discursiu que permet explicar la "incapacitat" dels catalanistes per deixar-se assimilar i d'ofrenar noves glòries a la patria comuna. I que, implícitament, insinua l'inherent supremacia del super-home nietzscheà espanyol, guerra. Un discurs que s'elabora en el context dels anys 30 i de l'ascens del nazisme a Europa.

Datació

ANY 1934

MÉS Octubre

DATA EXACTA 22/10/1934

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC PUBLICACIÓ

LOCALITAT MADRID

MUNICIPI MADRID

COMARCA

PROVÍNCIA MADRID

COMUNITAT AUTÒNOMA MADRID

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA


Dades autor/s

AUTOR/S N.I.

QUALIFICACIÓ AUTOR/S PERIODISTA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ DIARI LA NACION


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)

Elements discursius

Catalanisme i maçoneria

Catalanisme i la Anti-Espanya

Catalanisme i marxisme

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) La Nación (Espanya)

DOCUMENT

HEMEROTECA DIGITAL DE LA BNE (N.I.) La Nación 22/10/1934

BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA. HEMEROTECA DIGITAL (N.I.) LA NACIÓN DIARIO DE LA NOCHE. 22/10/1934

BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA. HEMEROTECA DIGITAL (N.I.) LA NACIÓN DIARIO DE LA NOCHE