"El Diario Palentino". Discurs del General Yagüe a Radio Castilla de Burgos "... En cuando a Cataluña, Cataluña no da enemigos; los catalanes son fenicios y los fenicios no fueron más que comerciantes. Son cobardes, …"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
General Yagüe y Blanco, 1939
El Diario Palentino, 7/10/1936 - Portada

FITXA 0207

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ 1936 - El Diario Palentino, 7 d’octubre de 1936 . Es reprodueix el discurs del General Yagüe a Radio Castilla de Burgos «... En cuando a Cataluña, Cataluña no da enemigos; los catalanes son fenicios y los fenicios no fueron más que comerciantes. Son cobardes, y la prueba es que todos los catalanes no han sido capaces de romper el cerco de unos aragoneses que defienden sus tierras. Pero es que los aragoneses también son españoles...» Amb petites variacions, aquest discurs és recollit també, a l’Heraldo de Zamora, i a El Progreso, el mateix dia 7 d’octubre de 1936, i possiblement també a altres diaris.

CONSEQÜÈNCIES El racisme era part fonamental del nucli ideològic del feixisme espanyol que es sollevaria l'any 1936. Es considerava que els individus racialment inferior eren propensos a contraure el comunisme, alhora una ideologia menada per una conspiració jueumaçònica. Amb la caiguda de l'Eix, el franquisme eliminà material comprometedor, com ara llistats de jueus espanyols, i disfressà el sollevament d'anticomunisme a seques.

OBSERVACIONS Cal considerar l'ambient racista que dominava Europa, des de feia anys el racisme havia anat esdevenint una doctrina política, i Espanya no escapava a aquesta onada ideològica encetada el segle XIX. En aquest sentit, si bé a les dues primeres dècades del segle XX el terme raça era quasi un sinònim de poble, incloent-hi el folklore com a fet distintiu, poc a poc esdevindria una classificació pseudocientífica de gran impacte en política. La suposada raça jueva estava al rovell de l'ou del racisme, car, enllaçant amb l'antisemitisme de segles anteriors s'hi aplicaven tots els tòpics "malèfics". Per tant, considerar a un poble com semític u oriental, com ara fenici, o jueu directament, era assenyalar-lo per a la seva necessària destrucció pel bé d'occident.

Datació

ANY 1936

MÉS Octubre

DATA EXACTA 7/10/1936

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC DIARI

LOCALITAT

MUNICIPI PALÈNCIA

COMARCA PALÈNCIA

PROVÍNCIA PALÈNCIA

COMUNITAT AUTÒNOMA CASTILLA Y LEÓN

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA)

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA #N/A


Dades autor/s

AUTOR/S GENERAL YAGÜE

QUALIFICACIÓ AUTOR/S N.I.

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PRIVADA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) MITJÀ DE COMUNICACIÓ ESCRIT

ORGANITZACIÓ El Diario Palentino : defensor de los intereses de la...


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Catalanisme i semitisme / sionisme

Fonts

DOCUMENT

PRENSA HISTÓRICA (N.I.) El Diario Palentino : defensor de los intereses de la...

PRENSA HISTÓRICA (N.I.) El Heraldo de Zamora

PRENSA HISTÓRICA (N.I.) El Progreso


LLIBRE

HERIBERT VOGT (2015) Tempesta