Un professor d'un seminari és acomiadat per la dictadura perquè hi predominava el "catalanisme exaltat"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Primo de Rivera

FITXA 0103

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ La Dictadura de Primo de Rivera va recórrer a tots els mitjans al seu abast per doblegar al clergat català. Va nomenar una denominada Junta Ciutadana de Barcelona perquè vigilés als sacerdots «separatistes», que no va va vacil·lar a acomiadar a un professor d'un seminari, sense consultar al bisbe de Barcelona, perquè en el mateix predominava el «catalanisme exaltat».

CONSEQÜÈNCIES

OBSERVACIONS La política anticatalanista de Primo de Rivera també va topar amb l'Església catòlica de Catalunya. Els bisbes encapçalats per l'arquebisbe de Tarragona, Francesc Vidal i Barraquer, i pel bisbe de Barcelona Josep Miralles, es van negar a ordenar als rectors que prediquessin en castellà. [43] La decisió de Primo de Rivera "de suprimir l'ús de la llengua catalana, fins i tot en la litúrgia, aviat va convertir al clergat català —com anava a succeir amb el clergat basc i l'Església catalana sota el franquisme — en el campió de les llibertats regionals i de l'autonomia cultural", afirma Shlomo Ben Ami.

A finals de 1923 Primo de Rivera ja li havia comunicat al president de la Macomunitat Josep Puig i Cadafalch la seva intenció de «recórrer a Roma amb la finalitat de què prohibís predicar en català». Però en principi no va aconseguir que el Papa ho aprovés pel que va recórrer a la pressió sobre els bisbes catalans per aconseguir-ho, comptant amb el ple suport de la resta de l'Església espanyola. L'arquebisbe de Tarragona, cardenal Vidal i Barraquer va ser el que va sostenir el pols amb la Dictadura sobre aquest tema, la qual cosa li va portar a deixar de donar suport al nou règim, tot i que l'havia beneït inicialment. Ho va deixar palès en diverses ocasions, com al febrer de 1925 en què en una reunió en suport al rei, va deixar clar que la seva presència allí estava motivada simplement per la «afirmació del principi d'autoritat i de l'ordre social, familiar i religiós», per afegir a continuació: «Hem de col·laborar amb l'Estat.. [però] l'Església com a Església, l'Estat com a Estat, el municipi com a municipi, el gallec com a gallec, el català com a català, el valencià com a valencià». Aquest distanciament del règim li va valer el qualificatiu d'antiespanyol.


Datació

ANYN.I.

MÉS N.I.

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1920s


Localització

LOCAL GENÈRIC SEMINARI

LOCALITAT N.I.

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) UN INDIVIDU

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA PROFESSOR D'UN SEMINARI DEL BISBAT DE BARCELONA


Dades autor/s

AUTOR/S INDIVIDUS DIVERSOS

QUALIFICACIÓ AUTOR/S MEMBRES DE LA JUNTA CIUTADANA DE BARCELONA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AUTORITATS DICTADURA PRIMO DE RIVERA

ORGANITZACIÓ JUNTA CIUTADANA DE BARCELONA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) ALTRES

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCRIMINACIÓ LABORAL


Comportaments violents/delictius

MENYSPREUS/HUMILIACIONS

PERJUDICIS


Fonts

INFORMACIÓ VIQUIPÈDIA N.I. Dictadura de Primo de Rivera a Catalunya